Annons

Sverige var inte bjuden när tunga EU-ledare pratade ihop sig inför toppmöte i Bryssel.

Bild: ©Chancellery of the Prime Minister

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige uteslöts från EU-middag

Sverige var inte inbjudet till middag med tunga EU-ledare som Tysklands Merkel och Frankrikes Macron inför dagens toppmöte. Statsminister Stefan Löfven tycker dock inte att Sverige hamnat i EU:s B-lag.

Absolut inte. Det avgörs här [på toppmötet] när vi sitter samlade runt bordet. Sverige kommer att precis som alla andra ha sitt inflytande, säger Stefan Löfven (S) till Europaportalen.  

Det var en middag som Belgiens premiärminister Charles Michel anordnade på slottet Château de Val-Duchesse i Bryssel som Stefan Löfven inte var inbjuden till. EU:s tyngsta ledare, Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron, var på plats liksom ledarna för Bulgarien, Finland, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Portugal, Slovakien och Spanien. En brokig skara toppolitiker från den politiska högern och vänstern, norr och syd.  

De ska dels ha diskuterat den för Sverige viktiga frågan om migration.  Även frågor som ska tas upp på dagens toppmöte om eventuella framtida ledare i EU-institutionerna och den framtida långtidsbudgeten avhandlades.

Middagens värd, Charles Michel, säger att det var ett tillfälle att prata öppet och direkt för företrädare från olika politiska familjer och regioner. Syftet var att hitta vägar mot gemensamma ståndpunkter.

– Jag vill vara en brobyggare i centrum av EU, säger Charles Michel på fredagsförmiddagen.

Stefan Löfven konstaterar att de flesta med undantag för Nederländerna har en sak gemensamt - de vill öka EU:s budget. Att Sverige inte vill det kan vara en anledning till den uteblivna inbjudan. Men det betyder inte att regeringen inte kan påverka.

– Vi är nettobetalare, vi är ett av länderna med mer inflytande, säger Löfven.