Hoppa till artikelns andra spalt.

Nordiska länder världsbästa rättsstater

Sverige och de övriga nordiska länderna ligger i topp i en världsomfattande ranking av rättsstater. Europa ligger överlag högt men några EU-länder får medelmåttiga betyg.

De nordiska länderna är världsbäst på att upprätthålla rättsstatens principer. Det visar en rankning från World Justice Project (WJP) från 2017-2018 som omfattar 113 länder.

Annons

Listan toppas av Danmark och Norge som får 0,89 i betyg där maxbetyget är 1. Strax efter kommer Finland och Sverige med 0,87 respektive 0,86.  De sex första platserna innehas av EU-länder.  

EU får överlag de högsta regionbetygen tillsammans med Nordamerika men några medlemsländer kommer längre ner på listan. Av de 22 EU-länder som rankas får Bulgarien lägst betyg med 0,53. Landet hamnar därmed på 55:e plats i världen efter länder som Tunisien, Malaysia och Mongoliet. Näst sämst betyg bland EU-länderna får Ungern med 0,55.  

Värt att notera är att Polen som fått omfattande kritik för nya lagar som kritikerna menar leder till politisk styrning av landets domstolar får bättre betyg än en handfull andra EU-länder, däribland Italien.