Frankrikes Emmanuel Macron har drivit på för att fördjupa eurosamarbetet men han behöver stöd från Tysklands Angela Merkel.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Strandade tyska regeringsförhandlingar hotar europrojekt

Inom EU finns stora planer på att fördjupa EMU-samarbetet och kommissionen förbereder ett större förslag som ska läggas fram om två veckor. Men projektet hotas nu då eurojätten Tyskland saknar regering.  

EU-kommissionen ska lägga fram ett förslag om hur eurosamarbetet kan fördjupas den 6 december. Planen är sedan att det ska diskuteras på högsta politiska nivå på ordinarie EU-toppmöte veckan därpå.

Bland idéerna som nämnts på förhand finns skapandet av en gemensam finansministerpost för euroländerna, att de ska ha en egen budget och att EU:s nödfond ESM ska göras om till en fullfjädrad europeisk valutafond som kan ge injektioner till ekonomiskt svaga euroländer.

Men idéerna kräver stöd från unionens största land Tyskland och där saknas i nuläget en regering sedan valet i september. Och utan regering kan inte förbundskansler Angela Merkel ge klara besked.

– Alla vet och Merkel själv vet att hon i slutändan behöver majoritet i parlamentet. Så hon kommer vara väldigt försiktig med att ge sitt stöd till någonting överhuvudtaget, säger Guntram Wolff, chef på den ekonomiska tankesmedjan Bruegel till Europaportalen.

Utan tydligt uttalande från Angela Merkel kommer inte toppmötet kunna ge någon större vägledning till de ministrar och arbetsgrupper som befinner sig längre ner i hierarkin resonerar Wolff.

Frankrikes president Emmanuel Macron som har varit starkt pådrivande när det gäller fördjupning av eurosamarbetet sade tidigare i veckan att utdragna regeringsförhandlingar i Tyskland kan innebära en risk för EU.

Andra europeiska politiker har uttryckt liknande oro. Nederländernas utrikesminister beskrev situationen i Tyskland som dåliga nyheter för Europa.

Ingen fara på taket

Inom EU:s institutioner i Bryssel tar man dock det hela med ro. Det gängse svaret på frågor kring enskilda länders val brukar vara att ”det alltid är val någonstans i Europa och unionens arbete stannar inte upp för att ett land saknar regering under en tid”.  

En källa med insyn i EU:s dagliga arbete säger också till Europaportalen att tyskarna inte på något sätt är frånvarande i de samtal som förs. Och i Bryssels korridorer finns det ingen oro för de strandade tyska regeringsförhandlingarna.

”Det är inte alls någon stor kris”, säger källan.

Hen medger att ett område där det kan bli svårare att komma framåt är just EMU-fördjupningen men det är ändå ingen fara på taket då ledarna på mötet i december inte ska fatta några tunga beslut utan enbart diskutera kring vilka områden de kan utöka samarbetet och lägga fram en tidsplan.   

EU-val skapar tidspress

Guntram Wolff på Bruegel gör en annan bedömning. Han menar att ledarna inte skulle träffas om det inte fanns saker att diskutera och besluta om. Och även tidsplaner spelar stor roll.

– Om du håller med eller inte håller med om att göra vissa saker till en viss tidpunkt, det spelar roll för den politiska processen.

Om Tyskland inte kan ge klara besked på decembertoppmötet riskerar EMU-projektet att bli försenat.

– Det blir en försening. Och blir förseningen för lång så är hela processen i fara, säger Guntram Wolff och pekar på det förestående europeiska valet i mitten av 2019.

I och med valet väntas nämligen det lagstiftande arbetet i EU stanna av under andra halvan av nästa år.