Annons

Frankrikes president Emmanuel Macron lovar krafttag mot slavhandeln i Libyen på toppmötet i Abidjan mellan EU och afrikanska unionen.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Macron: Militär ska stoppa slavhandel i Libyen

I samband med toppmötet mellan EU och 55 länder inom afrikanska unionen utlovade Frankrikes president Emmanuel Macron krafttag mot människosmugglare i Libyen. Migranter i libyska fångläger ska evakueras omgående.

– Vad vi ser i Libyen är ett brott mot mänskliga rättigheter som vi inte bara behöver fördöma utan också reagera mot, sade Emmanuel Macron i en intervju med France 24.

Människorättsorganisationer har länge pekat på att migranter utsätts för våld och övergrepp i de libyska flyktinglägren. Nyligen visade också ett tv-inslag från amerikanska CNN hur migranter såldes som slavar på auktion.  

Emmanuel Macron hade ett separat möte med Tyskland, Italien, Spanien, Tchad, Kongo-Kinshasa, Niger, Marocko och Libyen liksom med företrädare från EU, FN och afrikanska unionen AU. Efter det mötet sade den franske presidenten att de skulle sätta in konkreta operationer med militär och polis för att evakuera migranter som sitter fast i de libyska lägren och att operationen skulle starta de kommande dagarna.

Tanken är att de migranter som evakueras sedan ska återvända till sina hemländer med stöd från FN-organen UNHCR och internationella organisationen för migration, IOM.

Alpha Condé, ordförande i AU, konstaterade att de afrikanska länderna har ett ansvar för smugglingen men att även europeiska länder måste ta ansvar.  

Vi hade skilda åsikter om migration och vi talade öppet med varandra. Det är uppenbart att vi inte kan acceptera att européerna säger till oss: ta tillbaka era barn. Det är ett delat ansvar, sade Alpha Condé.  

– Migration har stor påverkan på båda våra kontinenter och det kräver att vi samarbetar, sade i sin tur Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Investera i ungdomar

Toppmötet mellan de afrikanska länderna och EU gick av stapeln i Abidjan, Elfenbenskusten. Det var första gången som mötet ägt rum i ett land söder om Sahara. Huvudtemat för mötet var ungdomar.

Placeringen och temat var ingen tillfällighet. Många migranter som försöker ta sig till Europa via Libyen är just ungdomar från länder söder om Sahara.    

– Redan idag är 60 procent av Afrikas medborgare under 25 år. Det är en stor möjlighet. Men vi måste investera mer, vi måste ge dem de nödvändiga medlen så att de kan finna lycka i Afrika, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Juncker pekade bland annat på EU:s investeringsplan för Afrika som baseras på den europeiska modellen som kallas just Junckerfonden. Tanken är att drygt fyra miljarder av EU-pengar ska mobilisera privata investeringar på 44 miljarder euro på den afrikanska kontinenten.