Kristdemokratiske ÖVP-ledaren Sebastian Kurz och socialdemokratiske SPÖ-ledaren Christian Kern. Arkivbild.

Bild: SPÖ

Hoppa till artikelns andra spalt.

Smutskampanjer och mutanklagelser tynger österrikiskt val

Kampanjen inför veckans österrikiska parlamentsval kantas av skandaler av sällan skådat slag.

På söndag ska österrikarna rösta fram ett nytt parlament. Den pågående valrörelsen har varit ovanligt uppskruvad med falska nätkampanjer och anklagelser om mutor.

– Den politiska stil som du fört in i Österrike förgiftar det politiska klimatet, sade Sebastian Kurz, utrikesminister och partiledare för kristdemokratiska ÖVP som leder betryggande i opinionsundersökningarna, under en TV-debatt mot förbundskanslern och den socialdemokratiske ledaren Christian Kern i går söndag.

I centrum av stormen står Christian Kern och frågan är den kampanj som en inhyrd rådgivare till socialdemokraterna drivit mot Kurz.

Rådgivaren, den israeliske spindoktorn Tal Silberstein, hade låtit sätta upp två Facebook-sidor med namnen ”Vi som är för Sebastian Kurz” och ”Sanningen om Sebastian Kurz”, båda i förra veckan nedtagna.

Den första låtsades företräda Kurz och postade en rad starkt invandringskritiska kommenterar. Den andra hävdade att Kurz i hemlighet planerar att låta muslimska invandrare komma till Österrike med antisemitiska undertoner där den ungerskamerikanske, judiske miljardären George Soros pekades ut för att styra Kurz.

– Han har inte beställts och betalts för att bedriva en smutskampanj, försvarade sig socialdemokraten Kern under söndagens TV-debatt.

Annons

I augusti sade SPÖ upp kontraktet med Silberstein efter att israeliska myndigheter anhållit honom anklagad för pengatvätt och korruption. Generalsekreteraren för socialdemokratiska SPÖ, Georg Niedermühlbichler, avgick som en konsekvens av skandalen i slutet av september. Men fulspelet tar inte slut med det.

I förra veckan framkom att en av rådgivarna i smutskastningskampanjen, Peter Puller, i juli ska ha lockats med motsvarande 950 000 kronor av kristdemokraten Kurz presstalesperson för att avslöja detaljer och spionera på socialdemokraternas kampanj , något som dock förnekats.

Förbundskansler Christian Kern är mycket kritisk.

– Jag fruktar att det vi vet som spioneriet inte på långa vägar är hela sanningen. Vår kampanj har systematiskt infiltrerats. Här framträder den största politiska skandalen [efter andra världskrigets slut], sade Kern till Der Standard i fredags.

Socialdemokrater och kristdemokrater har i kampanjen anklagat varandra för förtal och spionage i vad dagstidningen Die Presse kallar ”den förmodligen smutsigaste valkampen i Österrikes historia” och tillägger att delar av den riskerar att hamna i domstol.

De två partierna har dominerat österrikisk politik sedan andra världskriget och har samregerat under den största delen sedan 1945. Men de flesta österrikiska bedömare räknar med att Kern kommer att vilja regera med de högerextrema FPÖ . Kurz själv har dock ännu inte sagt något om vilka samarbeten kan han tänka sig.