Annons

EU:s danska liberala konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Skattebot för Amazon – Irland till domstol

EU-kommissionen dömer Amazon att betala 2,5 miljarder i obetalda skatter. Samtidigt dras Irland inför domstol för att inte ha krävt att Apple betalar sina skatter.

Det amerikanska företaget Amazon har genom ett skatteavtal med Luxemburg under åtta år minskat sina skattenivåer jämfört med vad andra företag har måst betala.

– Det stör konkurrensen och är olagligt enligt EU-regler. Reglerna vi har hindrar medlemsländerna från att ge orättfärdiga fördelar till utvalda företag, sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager på onsdagen och tillade att en lokal konkurrent i Luxemburg skulle ha betalat fyra gånger så mycket i skatt som Amazon gjorde.

Kommissionen dömer därför Amazon att betala motsvarande runt 2,5 miljarder kronor plus ränta till Luxemburg.

Irland har inte krävt betalning

I augusti i fjol beslutade EU-kommissionen att amerikanska IT-jätten Apple måste betala tillbaka motsvarande 125 miljarder kronor i obetalade skatter till Irland. Irland fick fyra månader på sig att kräva in de pengarna men har ännu inte gjort det.

– Olagligt statsstöd måste återhämtas så snart som möjligt annars fortsätter företaget att dra nytta av en olaglig fördel, sade Vestager som nu drar landet inför EU-domstolen för sin vägran att dra in pengarna.

– Jag hoppas att båda besluten ses som ett budskap att företag måste betala sin rättmätiga skatteandel, sade Vestager.