EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Storbritanniens premiärminister Theresa May vid ett tidigare möte. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

May på charmoffensiv inför EU-toppmöte

Den brittiska premiärministern Theresa May försöker övertyga övriga EU-ledare på veckans toppmöte att bryta dödläget i brexitförhandlingarna. – Storbritannien måste bli mer precist när det gäller pengarna, sade EU-minister Ann Linde.

Vid torsdagens och fredagens EU-toppmöte i Bryssel väntas Storbritanniens premiärminister Theresa May vädja till övriga stats- och regeringschefer om att inleda förhandlingar om ett framtida handelsavtal. Hittills har de pågående brexitförhandlingarna bara behandlat själva utträdesvillkoren och EU-sidan vill att dessa ska ha avhandlats innan nästa förhandlingsfas om framtida relation och en övergångsperiod inleds. Oenighet om förhandlingsprocessen har gjort att parterna nått en återvändsgränd.

Redan i går måndag var May i Bryssel för att träffa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. I ett gemensamt uttalande efter mötet heter det att de ”enades om att [förhandlingarna] måste snabbas på under de kommande månaderna”.

Men EU-minister Ann Linde (S) tror inte på att EU-ledarna kommer ge klartecken till nästa fas. I dag tisdag diskuterar hon frågan med sina kollegor på ett möte i Luxemburg.

– Det kommer inte på detta möte att bli någon rekommendation till Europeiska rådet. Storbritannien måste bli mer precist när det gäller pengarna, sade Linde på väg in på mötet.

Den brittiska regeringen oroas för en kollaps i förhandlingarna om det inte kommer några tecken från toppmötet om att gå vidare. Enligt Bloomberg tappar brittiska ministrar hoppet om att EU är villigt att nå en överenskommelse.

Tvärtemot britternas vilja rapporteras att Tyskland och Frankrike driver på för en hårdare skrivning i de slutsatser som EU-ledarna ska enas om.

EU-minister Ann Linde anser att det är illa att man ännu inte enats och att nästa EU-toppmöte i december blir avgörande.

– Jag hoppas verkligen det kommer ett avgörande om att gå vidare. Annars skulle det vara väldigt, väldigt illa, sade Linde.

Turkiet på agendan

Vid sidan av brexit kommer stats- och regeringscheferna även diskutera situationen i Turkiet och landets EU-medlemskapsförhandlingar. De väntas debattera huruvida det så kallade föranslutningsstödet till Turkiet ska dras in.

Migration

Stats- och regeringscheferna ska även diskutera migrationsfrågor och det asylpaket om bland annat omfördelning av flyktingar som medlemsländerna hittills misslyckats att enas om. De väntas besluta om ytterligare åtgärder för att hjälpa länder som Italien och Grekland att hantera migrantströmmen och att stärka samarbetet med FN-organen UNHCR och IOM och transit- och ursprungsländer för migranter.

Digitala löften

Vid det informella EU-toppmötet i slutet av september enades EU-ledarna om en digital agenda om att bland annat göra EU till en global ledare i cybersäkerhet, göra offentliga tjänster mer digitala, underlätta för företag inom IT-sektorn i EU och investera i digital infrastruktur. Denna fråga ska åter diskuteras vid denna veckas toppmöte.

Försvarsfrågor

Stats- och regeringscheferna väntas slutligen diskutera det pågående arbetet med att öka försvarssamarbetet mellan medlemsländerna. Det permanenta försvarssamarbetet PESCO hoppas man ska vara på plats innan decembertoppmötet då man ska återkomma till frågan.