Högerextrema FPÖ med partiledaren Heinz-Christian Strache gick starkt framåt.

Bild: Franz Johann Morgenbesser

Hoppa till artikelns andra spalt.

Högerextremt rekordval i Österrike

Det högerextrema Frihetspartiet gjorde sitt bästa val någonsin och antas vara en stark kandidat i de kommande regeringsförhandlingarna under ledning av valets segrare, det kristdemokratiska ÖVP.  

Konservativa och kristdemokratiska ÖVP fick 31,4 procent av rösterna i valet i Österrike på söndagen. Det är en framgång för 31-åringen och tidigare utrikesministern Sebastian Kurz som tog över partiledarposten i ÖVP för ett halvår sedan. Han kan nu bli den yngsta regeringschefen någonsin i EU.

Kurz har inför valet fokuserat på migrationspolitiken och han har närmat sig nationalistiska och högerextrema FPÖ:s politik. Han har också försökt förnya ÖVP och har bland annat bytt ut den tidigare svarta partifärgen mot turkos.

Högerextrema på frammarsch – gröna backar

Även högerextrema FPÖ, bildat av gamla nazister efter andra världskriget, gick starkt framåt i valet där partiet fick 27,4 procent av rösterna. Det är högre än den tidigare toppnoteringen med Jörg Haider som partiledare.

Förlorare blev socialdemokratiska SPÖ och de gröna. SPÖ backade marginellt till 26,7 procent men gick från att vara största parti i förra valet till tredje största parti.

Annons

De gröna fick 3,3 procent och hamnar därmed under 4-procentsgränsen och åker ur parlamentet. Den gröna avhopparen Peter Pilz nystartade parti Liste Pilz tog sig dock över spärren med 4,1 procent.

Siffrorna kan komma att ändras något då 900 000 poströster ännu inte är räknade. Men klart är att konservativa ÖVP blir största parti och att Sebastian Kurz ska försöka sy ihop en koalition med något av de andra partierna.  

Samarbete på högerkanten

Enligt flera experter som TT har pratat är det mest sannolika en koalitionsregering mellan ÖVP och högerextrema FPÖ. Partierna har liknande agendor och Kurz har också närmat sig FPÖ i frågan om migrationspolitiken. Partierna har också erfarenhet av att regera tillsammans sedan tidigare. Den gången, för drygt 15 år sedan, sprack dock regeringen.