EU:s handelskommissinär Cecilia Malmström vill börja förhandla om rena handelsavtal utan tvistelösning.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU backar om handelsavtal – glädjer stridbart Vallonien

Belgiska regionen Vallonien som höll på att stjälpa EU:s handelsavtal med Kanada välkomnar nu planerna på en ny typ av avtal utan den kontroversiella tvistelösningen mellan investerare och stat.   

– I Belgien är det federala parlamentet, Flandern och Vallonien för den nya metoden, säger Pauline Bievez, talesperson för Valloniens ministerpresident Willy Borsus till Europaportalen.

Den nya metoden innebär att EU förhandlar om handelsavtal utan att ha med den kontroversiella tvistelösningen mellan investerare och stater, åtminstone i ett inledande skede. Det skulle förkorta processen då ”rena handelsavtal” enbart kräver godkännande från EU-länderna samt Europaparlamentet.

Mer omfattande avtal med tvistelösning kräver däremot godkännande av närmare 40 nationella och i vissa fall regionala parlament som det vallonska. Det slogs fast i våras då EU-domstolen i Luxemburg sade att EU inte har kompetens att förhandla och sluta avtal på egen hand om de innehåller tvistelösning mellan investerare och stat.

Nya förhandlingar utan investeringsskydd

Kommissionen ska under ledning av den svenska handelskommissionären Cecilia Malmström påbörja förhandlingar med Australien och Nya Zeeland och man har bett EU-länderna om ett förhandlingsmandat som bara gäller handelsdelen som alltså är ren EU-kompetens.  

Annons

Kommissionens upplägg välkomnades av EU-parlamentets handelsutskott på torsdagen.

Hur framtida investeringsskydd ska utformas ska EU-länderna och kommissionen diskutera längre fram. Det kan bli så att det förhandlas som separata avtal i anslutning till handelsavtalen eller att varje medlemsland får förhandla fram investeringsskydd på egen hand.  

Investeringsskydd och tvistelösning mellan investerare och stater har legat i särskild fokus de senaste åren då många kritiker har menat att det skulle ge företag möjligheter att stämma stater på miljardbelopp för uteblivna inkomster på grund av lagstiftning och detta skulle i förlängningen kunna försvaga miljö- och arbetsrättslagar.

Det var de argumenten som Valloniens tidigare socialdemokratiska ministerpresident Paul Magnette använde när han hösten 2016 satte sig på tvären då EU skulle sy ihop handelsavtalet CETA med Kanada efter sju års förhandlingar.

Avtalet var nere för räkning och först när EU:s stats- och regeringschefer på ett toppmöte lade till en förtydligande deklaration om bland annat arbetares rättigheter kunde man godkänna CETA provisoriskt och då utan tvistelösning.

Den nuvarande ministerpresidenten i Vallonien som tillhör det liberal-konservativa partiet MR hoppas att något motsvarande ska kunna undvikas framöver.

– Den nya metoden gör det möjligt att undvika framtida blockeringar, säger talespersonen Pauline Bievez.