Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyskt valresultat kan dämpa framtida EU-ambitioner

Det nya tyska parlamentariska läget kan få konsekvenser för EU-samarbetet.

Tysklands två största politiska partier gjorde vid söndagens parlamentsval det sämsta resultatet sedan andra världskriget. Förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska CDU/CSU fick 33 procent och socialdemokratiska SPD knappt 21 procent. Ungefär lika mycket som den sittande regeringskoalitionen tappade vann högerextrema AfD och liberala FDP vilka båda med stor marginal kom in i förbundsdagen.

”En mardrömsseger för förbundskansler” Angela Merkel, kallar Tysklands största kvällstidning Bild resultatet. För att bilda en majoritetsregering, något som alltid gjort i tyska efterkrigsval, räcker det inte med ett samarbete mellan CDU/CSU och liberala FDP. Socialdemokraterna har sagt nej till regeringssamarbete och Merkel vill inte samarbeta med AfD eller vänsterpartistiska Die Linke. Återstår gör miljöpartistiska Die Grünen.

Frankrikes president Emmanuel Macron twittrade på måndagsmorgonen att han telefonerat Merkel och att de ska fortsätta sitt avgörande samarbete för EU.

I fransk media påpekas att ett samarbete mellan Merkel och liberala FDP riskerar att sätta käppar i hjulet för president Macrons EU-planer på bland annat en eurobudget.

”Emmanuel Macrons dröm om ett mer solidariskt Tyskland har utan tvekan gått itu denna kväll”, skriver historikern Jean-Louis Thiériot i Le Figaro.

Annons

Nationalister tredje störst

Högerextrema och nationalistiska AfD fick mer än prognoserna och stöddes av närmare 13 procent. I det forna Östtyskland blev partiet näst störst. Tidskriften Der Spiegel skriver i en kommentar att tyskarna i dag måndag vaknar upp i ett ”nytt Tyskland”.

”AfD är inget normalt parti. I dess led, till och med i toppskiktet, finns folk som koketterar öppet med högerextrema åsikter, som gärna drar sig till minnes den tyska militärens anfallskrig [under andra världskriget], som förminskar Förintelsen och vill avskaffa minnet av den”, heter det.

Österrikiska Die Presse skriver att CDU/CSU riskerar att gå mot en ”strategisk katastrof med potentiellt förödande konsekvenser på sikt” genom att ha lämnat plats på den politiska högerkanten åt AfD.

Italienska Corriere della Sera kommenterar resultat med att den politiska och samhälleliga stabilitet som rått under Angela Merkels tolv år vid makten ”visserligen inte försvunnit men blivit mindre säker”.

”Den politiska jordbävningen i Tyskland kommer att skapa inte obetydliga efterverkningar i resten av Europa. Tyskland är nu mer normalt med liknande problem som andra”, heter det.