EU-kommissionär Frans Timmermans, en nederländsk socialdemokrat, kallar sina förslag modesta.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Timmermans: Små steg mot mer demokrati

EU-kommissionär Frans Timmermans föreslår nya regler för partistöd och namninsamlingar men räknar inte med någon explosion av europeisk demokrati.

EU-kommissionen lanserade på torsdagen två förslag som man hoppas ska minska avståndet mellan EU och vanligt folk.

– Vi måste föra invånare närmare EU så att de förstår att de är del av det och att de har inflytande på dess kurs och beslut. Det är mycket kvar att göra, sade EU-kommissionär Frans Timmermans.

Det första förslaget gäller en uppdatering av det så kallade medborgarinitiativet – ett sätt för invånarna att sätta frågor på EU:s dagordning genom namninsamling. Förslaget ska ses mot bakgrund att kritiken mot det tidigare har varit tung.

– Medborgarinitiativet har haft begränsad framgång, sade Timmermans.

Han föreslår bland annat att göra det lättare att organisera namninsamlingar, öka debatten kring dem och sänka ålderskravet för att skriva under från 18 till 16 år, något som innebär att ytterligare runt tio miljoner EU-medborgare kan vara med.

Annons

Timmermans pekade dock på att förslaget bara utgör ett litet steg.

– Jag tänker inte skapa illusionen att vi genom en uppdatering av [medborgarinitiativet] plötsligt kommer få en explosion av europeisk demokrati och involvering från medborgarna, sade Timmermans som tillade att han inte är säker på att det kommer att rädda initiativet.

Det andra förslaget har som mål att göra EU-stödet till europeiska partier mer rättvist och täppa till kryphål och lättare komma åt dem som utnyttjar systemet.

Stödet ska även fördelas i större utsträckning i förhållande till partiernas storlek i EU-parlamentet är i dag. Kopplingen mellan nationella och deras europeiska partier ska även göras tydligare med krav identifiera sin tillhörighet med exempelvis det europeiska partiets logga på sin hemsida.

– Demokratin förbättras med små steg. De stegen vi tar i dag är modesta, sade Timmermans.

Förslaget går nu till EU-parlamentet och medlemsländerna som måste enas innan förändringarna kan bli verklighet.