Tysklands förbundskansler Angela Merkel sträcker ut en hand till Frankrikes president Emmanuel Macron.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel till Macron: Jag gillar dina idéer

Angela Merkel välkomnar Emmanuel Macrons reformvilja. Om två veckor ska Europeiska rådets ordförande Donald Tusk presentera en ny EU-agenda för stats- och regeringscheferna.

Under torsdagskvällen och fredagen pågår i estniska Tallinn ett informellt dubbeltoppmöte för EU-ländernas stats- och regeringschefer. Torsdagen ägnades åt att diskutera de senaste förslagen som levererats av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och den franske presidenten Emmanuel Macron, om EU:s framtid. Den tyska förbundskanslern Angela Merkel sträckte ut en hand till Macron och välkomnade en diskussion.

– Det finns en stor samstämmighet mellan Tyskland och Frankrike. Jag har den fasta övertygelsen att EU inte får stå stilla utan att EU måste utveckla sig in i framtiden, sade Merkel sitt kanske hittills tydligaste tecken till Macron att hon är redo att gå vidare.

– [Macrons och Junckers tal] ger utvecklingen en god impuls, sade Merkel.

Den franske presidenten var nöjd med torsdagskvällens samtal.

– Vi är i dag alla övertygade att EU måste röra sig framåt snabbare och kraftigare, sade Macron på fredagen på väg in på andra mötesdagen där digitala frågor står på dagordningen.

I sitt tal tidigare i veckan lade den franske presidenten fram långtgående förslag på hur EU ska utformas.

Men alla EU-ledare var inte lika ivriga som Macron, enligt Finlands statsminister Juha Sipilä efter torsdagens möte.

–Vi bör i första avsluta det arbetet som är halvfärdigt och vid sidan av det diskutera EU:s framtid på längre sikt, det är frågan om två olika diskussioner som stöder varandra, sade Sipilä, rapporterar Yle.

Litauens president Dalia Grybauskaité sade på fredagsmorgonen att det var ”många förslag utan substans”.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk lovade att inom två veckor sätta samman en agenda för stats- och regeringscheferna för reformarbetet under detta och nästa år. Honom guidar tre huvudprinciper i det arbetet: att hitta verkliga lösningar på verkliga problem, gå framåt steg för steg och fråga för fråga och allra viktigast att behålla enigheten bland de 27 stats- och regeringscheferna.