EU-kommissionärerna Jyrki Katainen och Elżbieta Bieńkowska vid måndagens presentation.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Megatrender utmanar europeisk industri

Utan nya pengar och delvis med okänt innehåll lanserades EU:s nya industristrategi på måndagen. Europeisk industri måste vara världsledande manar EU-kommissionen.

I sitt nya industriprogram pekar EU-kommissionen på globala trender som industrin måste anpassa sig till. Inte minst bilbranschen är en sektor som kommer påverkas.   

– Det finns så många megatrender som kommer utmana vår industri, sade Jyrki Katainen, den finske kommissionären med ansvar för sysselsättning och tillväxt, när han i Bryssel presenterade kommissionens nya industristrategi på måndagen.  

Strategin ska omfatta ett brett spektra av områden, allt från miljövänlig teknologi, cybersäkerhet och immateriella rättigheter. Några åtgärder i strategin har nyligen presenterats andra ska presenteras längre fram.   

Bland megatrenderna nämnde Katainen själv bland annat digitalisering, 3D-skrivare och uppkopplade bilar, områden som kommissionären ser som både hot och möjligheter för europeiska bolag.

Just bilsektorn var i fokus på presskonferensen. Enligt industrikommissionären Elżbieta Bieńkowska agerar europeiska biltillverkare som om inget hade hänt efter dieselskandalen som uppdagades för två år sedan och hon kritiserade vissa för att vilja investera i gammal teknologi.

Annons

– Vi borde investera i bilar som inte släpper ut någonting. Om 10-15 år tror jag de flesta av oss kör elbilar, sade Elżbieta Bieńkowska.

Inga löften om pengar
Dagens presskonferens var ett svar på talet förra veckan av kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker där han utlovade en ny policy som ska hjälpa den europeiska industrin att ”förbli eller bli världsledare i innovation, digitalisering och utfasning av fossila bränslen”.

Exakt hur det ska gå till är än så länge oklart, lika så hur strategin ska finansieras.

– Kanske kan det bli extra medel i nästa långtidsbudget, sa industrikommissionären Elżbieta Bieńkowska utan att ange några siffror eller utfärda löften.

På den europeiska företagarorganisationen Business Europe kallar man strategin för ett lägligt första steg.

– Vi ser fram emot att diskutera ytterligare steg. Europa måste ha en strategi för att tackla snabba teknologiska, ekonomiska och politiska förändringar, säger organisationen industripolitiska chef, Alexandre Affre till Europaportalen.