Storbritanniens brexitförhandlare David Davis anser att fler frågor måste upp på förhandlingsbordet samtidigt inte minst de framtida handelsrelationerna mellan EU och Storbritannien. Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Öppet bråk om brexit

Storbritannien vill nu driva upp tempot och diskutera ett framtida handelsavtal med EU redan efter toppmötet i oktober men upplägget stöter på patrull från EU-ledare som orealistiskt. Processen kommer definitivt ta längre tid, säger Miro Cerar.

På söndagen skrev den brittiska brexitministern konservative David Davis i Sunday Times att EU borde acceptera att diskutera utträdesvillkoren samtidigt som framtida handelsfrågor, ett upplägg som EU tydligt sagt nej till och som Storbritannien tidigare såg ut att acceptera.

Utträdesvillkoren rör: medborgerliga rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och för britter i EU, kostnaden för avvecklingen av brittiskt medlemskap och särskilda regler för den irländska gränsen mot Storbritannien på Nordirland.

I oktober beslutar det Europeiska rådet, där EU-ländernas stats- och regeringschefer sitter, enhälligt huruvida det har gjorts tillräckliga framsteg i de tre frågorna för att förhandlingar ska utvidgas till att handla om EU och Storbritanniens framtida relationer däribland tull- och handelsfrågor."Båda sidorna måste skynda på till diskussionen om vårt framtida partnerskap, och vi vill att det ska hända efter det Europeiska rådet i oktober", skriver Davis.

Brittiska förhoppningar om snabba brexitförhandlingar är dock orealistiska enligt Sloveniens premiärminister socialliberalen Miro Cerar. Han är den förste EU-ledare som nu öppet säger sin mening om tidsfaktorn i höstens förhandlingar:

”Jag tror att processen definitivt kommer att ta mer tid än vad vi förväntade oss i början av förhandlingarna. Det finns så många svåra ämnen på bordet … att man inte kan förvänta sig att alla dessa problem kommer att lösas enligt det schema som gjordes i första hand, sade Miro Cerar till The Guardian.

Senare i veckan kommer Storbritannien att offentliggöra ytterligare ståndpunkter kring brexit som de vill driva i förhandlingarna med övriga EU-länder.

På måndagen 28 augusti går tredje officiella rundan i brexitförhandlingarna.