Tysklands förbundskansler Angela Merkel avvisar förslaget dra in EU-bidrag för länder som vägrar ta emot asylsökande. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel sågar tuffare krav i asylpolitiken

Tysklands förbundskansler Angela Merkel avvisar förslaget som bland annat svenska politiker hoppas ska pressa andra EU-länder att ta emot asylsökande. Det går inte, säger Merkel.

Angela Merkel vill inte dra in EU-bidrag för länder som vägrar ta emot asylsökande från andra EU-länder ett förslag som flitigt förekommit i debatten inte minst i Sverige och nu senast i den tyska valrörelsen.  ”Det går inte”, sade Merkel i en intervju för TV Phoenix på måndagen och som återges i Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Hon tror inte heller på att länder ska kunna betala för att slippa ta emot asylsökande. "Detta är inte den europeiska solidariteten, som jag föreställer mig."

Angela Merkel beklagade att EU-länderna var oeniga om den framtida flyktingpolitiken men att hon skulle fortsätta att kämpa för en rättvis fördelning och att EU inte skulle få lugnt innan man löst frågan. 
 

Å andra sidan så fungerade samarbetet med afrikanska länder så mycket bättre menade förbundskanslern och betonande att målet måste vara att hitta alternativ så att folk inte behöver fly till Europa.