Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Historiskt EU-förslag: Flytta asylprövning till Afrika

EU och flera europeiska länder arbetar för att kunna ta emot flyktingar direkt från Afrika.

I går måndag träffades ledarna för sju europeiska och afrikanska länder och EU:s utrikeschef i Paris för att diskutera migrantkrisen på centrala Medelhavet. Under årets sju första månader har närmare 100 000 personer tagit sig till Europa denna väg och över 2 200 personer beräknas ha omkommit, enligt uppgifter från flyktingorganisationen IOM.

Syftet med mötet är att hitta en långsiktig lösning. Redan i juli lyfte mötets värd, den franske presidenten Emmanuel Macron, möjligheten att sätta upp mottagningsläger i Libyen för att avgöra vilka av migranterna som är i faktiskt behov av internationellt skydd. Vi måndagens möte fick idén om att sålla ut skyddsbehövande individer redan i Afrika nytt liv.

– [Vi vill] kunna ha identifikationszoner i Tchad och Niger, under översyn av [FN:s flyktingorgan] UNHCR, för att identifiera dem som har rätt till asyl enligt gällande regler och kunna sätta dem i säkerhet så snart som möjligt, sade Macron vid en presskonferens efter toppmötet.

Tchad och Niger är två stora transitländer för migranter som söker sig till Europa.

Kommissionen välkomnar

En talesperson från EU-kommissionen välkomnade på tisdagen förslagen på minitoppmötet och sade att det står i samklang med kommissionens arbete på området.

I EU-kommissionen har liknande planer börjat ta form. I en kort paragraf i en krisplan från början av juli i år tas frågan upp.

”Kommissionen lanserar ett nytt initiativ för vidarebosättning i samverkan med UNHCR med början med dem som behöver internationellt skydd från Libyen, Egypten, Niger, Etiopien och Sudan”, heter det.

Kommissionen har bett medlemsländerna att meddela hur många flyktingar de är villiga att ta emot under det kommande året inom ett sådant program. Som kompensation ska länderna få motsvarande 95 000 kronor per mottagen flykting från en öronmärkt pott på 3,6 miljarder kronor.

Upplägget baseras på EU:s överenskommelse med Turkiet från mars i fjol som kraftigt minskande flyktingströmmarna via landet till Grekland och vidare till andra europeiska länder.

Hur en sådan vidarebosättning av flyktingar i praktiken ska gå till är ännu oklart. Libyen anses fortfarande för instabilt för att sätta upp sådana identifieringsläger.

Hjälp till gränskontroll och bidrag

De europeiska ledarna lovade vid måndagens minitoppmöte att hjälpa de afrikanska länderna med gränsbevakning och bidra med ytterligare pengar till investeringar för att minska incitamenten för så kallade ekonomiska migranter.

Italien är det EU-land som i år varit det främsta mottagarlandet för migranter från Afrika. Enligt premiärminister Paolo Gentiloni, som också närvarande vid mötet, är en ”stor majoritet” ekonomiska migranter och inte personer som flyr konflikt och förföljelse. Även kampen mot människosmugglare ska trappas upp och arbetet med att skicka tillbaka personer som inte har asylrätt till deras hemländer intensifieras.

Tchads och Niger ledare anser att grunden till migrantströmmarna är fattigdomen och att mer finansiellt stöd måste till.

– Det grundläggande problemet är fortfarande [bristande ekonomisk] utveckling, det krävs resurser. Vi är sedan år vana med uttalande från våra partner. Vi vill ha konkreta saker, sade Déby.

– Det finns ingen enskild lösning på problemet och ingen snabbfix för att stoppa migrantflödena, men vi måste starta någonstans, sade Idriss Déby.

Enligt Tysklands förbundskansler Angela Merkel menade efter mötet att migrantströmmen från Afrika måste minska för att en omfördelning av flyktingar till Europa ska vara görlig.

– Möjligheten till vidarebosättning kopplas till att den illegala migrationen stoppas, sade Merkel som tillade att det annars riskerar att sända falska signaler.

Turkiet förebild

EU-parlamentets talman, den konservative italienaren Antonio Tajani, stödjer idén att bygga vidare på Turkietavtalet för att minska migrantflödena från Afrika.

– EU gav [motsvarande 57 miljarder kronor] till Turkiet för att stänga Balkanrutten. Nu är det hög tid att gör detsamma med Libyen, sade Tajani i en intervju med La Repubblica på måndagen.

Enligt Macron kommer ett liknande toppmöte äga rum under hösten, då i Spanien. Vid EU-toppmötet i december väntas flyktingfrågan åter diskuteras.