Frankrikes liberale president Emmanuel Macron. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Macron ger sig i uppdrag att reformera EU

President Emmanuel Macron menar att EU förlorat kursen och att en ny generation måste återuppliva unionen. Samtidigt vill han se radikala förändringar i Frankrike.

Frankrikes president Emmanuel Macron höll på måndagen ett tal inför de båda kamrarna i landets parlament och utlovade stora förändringar. Både för Frankrike och för EU.

Macron anser att EU förlorat kursen och att det nu ankommer på en ny generation att ”återföra den europeiska idén till sitt ursprung”.

– Det europeiska bygget är i dag försvagat av en byråkratisk utbredning och av den växande skepticismen som är en följd av detta. Jag tror fullt och fast på EU men jag finner inte alltid denna skepticism oberättigad, sade Macron som tillade att han vill befria EU från ”agendornas och kalendrarnas tyranni”.

Presidenten målade upp två nya utmaningar för EU: klimatomställningen och digitaliseringen av samhället och arbetsmarknaden. Han ser kravet på social rättvisa i EU som mycket viktigt.

Konkret lovade Macron att tillsammans med Tyskland innan årets slut lansera demokratiska konvent runt om i medlemsländerna där tanken är att invånarna ska kunna komma till tals om EU.

Macron ser även ett behov av en ”radikal ny riktning” för Frankrike.

– Alltför ofta har vi valt fel väg. Vi har föredragit procedurer framför resultat, regler framför initiativkraft, sade Macron som lovade reformera det franska valsystemet som i dag ger oproportionerlig fördel till stora partier och banta ned antalet ledamöter i det franska parlamentets båda kamrar med en tredjedel.

Om han inte fått genom dessa krav inom ett år avser han utlysa en folkomröstning. Den franske presidenten upprepade även tidigare löften om att reformera landets arbetsmarknad.

Under sitt tal meddelade Macron att det undantagstillstånd som infördes efter Parisattackerna 2015 ska tas bort senare i höst och införa tuffare lagar för att komma åt terrorister samtidigt som ”individens friheter garanteras full respekt”.

Macron lovade att hålla liknande tal varje år för att staka ut sina visioner. I dag tisdag ska premiärminister Édouard Philippe läsa upp sin regeringsförklaring i parlamentet.