EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Malmström: Nya handelshinder drabbar EU-länder

Handelskommissionär Cecilia Malmström lämnar både goda och dåliga nyheter för europeisk export.

Under fjolåret ökade antalet handelshinder mot EU-exportörer med en tiondel enligt EU-kommissionens årliga rapport.

– Det kan kosta vårt näringsliv mer än [motsvarande 264 miljarder kronor] i förlorad export, sade EU:s handelskommissionär, den svenska liberalen Cecilia Malmström på måndagen.

Sammanlagt rör det sig om 36 nya handelshinder. Flest sådan hinder mot EU-handel infördes i Ryssland, Indien och Schweiz.

Många nya hinder har kommit mot europeisk alkohol följt att hinder mot fiske- och lantbrukssektorn. Handelshinder kan vara allt från höjda tullar, kvoter, skatter som slår mot utländska företag eller krav på nya licenser.

– Rapporten har även några bra nyheter. Under förra året försvann totalt 20 existerande handelshinder. Detta har skapat ytterligare exportmöjligheter för våra företag, sade Malmström som sade att den beräknade vinsten på detta kan bli 41 miljarder kronor.

Varnar för handelskrig med USA

Samtidigt varnade Malmström för det amerikanska förslaget om att införa ståltullar, något som kan slå hårt mot europeiska ståltillverkare.

– Det skulle bli väldigt illa för Europa. Vi är vän och allierad med USA och anser att vi skulle bli orättvist drabbade. Om det slår mot oss kommer vi så klart vedergälla, sade Malmström som tillade att förberedelser görs ifall USA inför sådana tullar.

Annons

– Vi förstår att USA hyser oro för Kinas överkapacitet [i ståltillverkning] men vi anser inte att detta är den rätta åtgärden att vidta, sade Malmström.  

Tillbakavisar Greenpeace-kritik

I förra veckan publicerade miljöorganisationen Greenpeace läckta dokument från EU-kommissionens frihandelsavtalsförhandlingar med Japan. Greenpeace anklagade bland annat kommissionen för att inte göra tillräckligt för att förhindra olaglig skogsavverkning i vissa EU-länder, den japanska valjakten och att förhandlingsmandaten hemlighålls.

– Greenpeace är inte kända som handelsförespråkare. De har inget att stödja sig på och deras anklagelser saknar grund. Det är en storm i ett vattenglas, sade Malmström som utmanade Greenpeace att hitta något annat annat handelsavtal i världen som har mer skydd för miljö och konsumenter än EU:s.

Förhandlingar med Japan och Mexiko

Förhandlingarna med Japan är enligt Malmström just nu inne i en ”intensiv fas”.

– Vi hoppas kunna nå en principiell uppgörelse mycket snart. Ett ambitiöst avtal mellan EU och Japan skulle sända en kraftfull signal till resten av världen att två av de största ekonomierna är redo att bekämpa protektionism, sade handelskommissionären.

Även förhandlingarna med Mexiko om en uppdatering av ett äldre frihandelsavtal pågår med en förhoppning om att nå en uppgörelse innan nästa år.