Storbritanniens premiärminister Theresa May anser att EU försöker lägga sig i det brittiska parlamentsvalet. Arkivbild.

Bild: Number 10

Hoppa till artikelns andra spalt.

Stridslysten May ryter till

Den brittiska premiärministern beskyller EU-byråkrater och europeisk press för att lägga sig i landets kommande parlamentsval.

I ett argt utspel på onsdagen vände sig Storbritanniens konservativa premiärminister Theresa May mot vad hon ser som en attack mot henne och landet inför brexitförhandlingarna.

– Under de senaste dagarna har vi sett hur tuffa samtalen troligtvis kommer bli. Storbritanniens förhandlingsposition i Europa har förvrängts i den kontinentala pressen, sade May och syftade på en artikel i tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung i helgen som redogjorde för ett möte mellan henne och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Artikeln målar med hänvisning till en person som var med på mötet upp en bild av att den brittiska sidan har en orealistisk syn på vad brexitförhandlingarna kommer utmynna i. Juncker ska ha lämnat mötet tiofalt mer skeptisk än när han kom. Artikeln i fråga publicerades i söndags och då endast på tyska i tidningens pappersupplaga för att först senare läggas upp på nätet.

– De senaste dagarnas händelser har visat att […] det finns vissa i Bryssel som inte vill att dessa samtal ska lyckas, som inte vill att Storbritannien ska lyckas.

Samma dag lade EU-kommissionen fram sitt förslag på detaljerat förhandlingsmandat. Mays analys är att mandatet går mot den brittiska förhandlingslinjen.

– EU-kommissionens förhandlingsposition har blivit hårdare. Hot mot Storbritannien har gjorts av europeiska politiker och tjänstemän, sade hon utan att specificera vilka hot eller politiker det rör sig om och att Storbritannien inte har någon avsikt att ”skada våra vänner och allierade på kontinenten”.

Annons

Enligt den brittiska premiärministern har politikerna och den tyska tidningen en tydlig avsikt med sina ageranden.

– Alla dessa handlingar har avpassats med avsikt för att påverka resultatet i parlamentsvalet som äger rum 8 juni, sade May med hänvisning till nyvalet som hon utlyste för två veckor sedan.

En avgörande orsak till beslutet var de kommande utträdesförhandlingarna eftersom ”denna brexitförhandling är avgörande för allt”.

– Om vi inte får till förhandlingarna, om vi låter byråkraterna i Bryssel köra över oss, kommer vi missa chansen att bygga ett rättvisare samhälle med verkliga möjligheter för alla. Ge mig stöd för att slåss för Storbritannien, sade May.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier, som presenterade förhandlingsmandatet och som även var med på mötet med May i förra veckan, sade dock att stämningen varit ”mycket hjärtlig” men att det var uppenbart att ”att positionerna är olika, ibland mycket olika”.

Med på mötet var även Jean-Claude Junckers stabschef Martin Selmayr som under en intervju med Politico på onsdagskvällen kallade May för en ”imponerande förhandlare” men att utträdet inte kommer att bli någon framgång som May vill göra det till.

– Brexit kan inte bli en framgång eftersom det är en sorglig händelse, sade Selmayr.

Inför nyvalet 8 juni har Mays konservativa regeringsparti en ledning i de flesta opinionsundersökningar med runt 20 procentenheter före socialdemokratiska oppositionspartiet Labour.