Frankrikes nästa president, liberalen Emmanuel Macron. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Stor europeisk glädje över Macronseger

Europeiska ledare har svårt att hålla tillbaka glädjen efter det blivit klart att liberalen Emmanuel Macron blir Frankrikes nästa president.

Med närmare två tredjedelar av rösterna segrade Emmanuel Macron söndagens franska presidentval. Från medlemsländernas huvudstäder kommer gratulationer och hopp om förnyat EU-samarbete. Macron har en tydligt EU-vänlig linje i sitt valprogram till skillnad från motståndaren, högerextrema Marine Le Pen, som helst vill att Frankrike lämnar unionen.

– Hurra för president Macron. Det finns hopp för Europa, twittrade den italienske socialdemokratiske premiärministern Paolo Gentilone.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker pekar på att EU:s utveckling är tätt förbunden med Frankrikes.

– Jag glädjer mig åt att de idéer [om] ett starkt och framstegsvänligt Europa som skyddar alla sina invånare är de som Frankrike kommer att drive under ert presidentskap i debatten om Europas framtid, sade Juncker i ett uttalande.

Även statsminister Stefan Löfven gratulerar Macron och lyfter EU-aspekten.

– Nu öppnas nya möjligheter för den offensiva agenda som krävs för att stärka unionen, med fler jobb och rättvisa arbetsvillkor, en starkare klimatpolitik och ett fungerande asylsystem där alla tar ansvar, sade Löfven och tillade att regeringen kommer knyta band till Macron ”för att driva det europeiska samarbetet framåt”.

Annons

Tysklands kristdemokratiska förbundskansler Angela Merkel telefonerade med Macron på söndagskvällen och ”värdesatte hans försvar i valkampanjen av ett enat EU som är öppet för världen”.

– Det franska folkets beslut är därmed ett tydligt ställningstagande för Europa, sade Merkel enligt hennes talesperson Steffen Seibert.

En rad andra europeiska ledare som Nederländernas liberale premiärminister Mark Rutte, Tjeckiens socialdemokratiske premiärminister Bohuslav Sobotka, Europeiska rådets liberalkonservative ordförande Donald Tusk men även Polens nationalkonservativa premiärminister Beata Szydło gratulerar den nye franske presidenten.

”Emmanuel Macrons seger är en positiv signal inte bara för Frankrike utan även för hela EU och för Tjeckien, sade Sobotka.

I sitt valprogram målar Macron upp sin vision i den pågående processen om EU:s framtid. Han var den enda av de främsta kandidaterna att driva en tydlig EU-vänlig linje. Ett av hans mål är att stärka styret av euron och fördjupa valutasamarbetet.

”Den senaste krisen har framvisat bristen på samordning av politiken i Europa: medlemsländernas ekonomiska strategier är inte tillräckligt kompletterande och euroländerna förfogar inte över en krisfond mot chocker”, heter det i programmet där Macron efterlyser en gemensam eurobudget och eurofinansminister.

Idéerna är inte nya och Macron har redan tidigare som fransk ekonomiminister förfäktat förslaget.

I dagsläget har Macrons nybildade politiska rörelse En marche! ingen representation i nationalförsamlingen, det franska parlamentets underhus. I juni ska fransmännen i två valomgångar rösta fram ett nytt parlament. Enligt tre opinionsundersökningar skulle En marche! få stöd av mellan 22 och 26 procent i den första omgången 11 juni och därmed bli den enskilt största politiska kraften.