Frankrikes liberale president Emmanuel Macron. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

President Macron: Vi gör om Europa

Emmanuel Macron lovar att ge Frankrike och EU en nystart. Samtidigt tillmötesgår Tyskland fransmannens önskningar om ett fördjupat eurosamarbete.

Liberalen Emmanuel Macron svors på söndagen in som Frankrikes president. Fokus i installationstalet låg på att åter stärka fransmännens förtroende och återupprätta Frankrikes roll i världen.

– Sedan årtionden tvekar Frankrike på sig självt. Jag ska övertyga våra invånare att Frankrikes makt inte minskar utan att vi står på kanten till en extraordinär återfödelse, sade Macron.

En viktig del av denna återfödelse för honom är EU-samarbetet och att även förnya det.

– Europa, som vi behöver, kommer att göras om, ges ett uppsving eftersom det skyddar oss och gör det möjligt för oss att för ut våra värderingar i världen. Vi kommer behöva ett effektivare, demokratiskare och politiskare Europa eftersom det är medlet för vår makt och vår suveränitet, sade Macron.

I mångas ögon har Frankrikes roll i EU minskat under de senaste åren samtidigt som Tysklands inflytande ökat. Som ett tydligt tecken på att det tyskfranska samarbetet är avgörande för Macron träffar han under Tysklands förbundskansler på måndagseftermiddagen, hans första utlandsresa som president.

I sitt valprogram har Macron flera planer för EU. En fråga som han drivit länge är en gemensam eurobudget med gemensam upplåning. Tyskland har länge motsatt sig en sådan plan så länge euroländer inte reformerar sina statsfinanser och ekonomier. Men den kristdemokratiske finansministern Wolfgang Schäuble öppnade i en intervju med Der Spiegel i fredags för upplägget.

– Man kan inte skapa en gemenskap med olika starka stater utan en viss utjämning. En gemenskap kan inte existera när de starkare inte går i god för de svagare, sade Schäuble.

Macron väntas dock inte redan under mötet på måndagen trycka på för att driva genom en eurobudget, något som bekräftas av hans ekonomiske topprådgivare Jean Pisani-Ferry i en intervju med Politico.

– Diskussioner om valutaunionens framtid kommer att behöva vänta till en ny regering är på plats i Berlin, sade Pisani-Ferry med hänvisning till höstens tyska parlamentsval.

Den nye presidenten väntas i ställe först försöka få den haltande franska ekonomin på fötterna igen.

I dag måndag utsåg Macron till premiärminister Edouard Philippe från konservativa Les Républicains. Han är för närvarande borgmästare i Le Havre och talar flytande tyska. I morgon tisdag väntas den nya regeringen presenteras.