Annons

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Morgan Johansson hoppas nytt asylförslag ska ena EU-länderna

För att öka trycket i EU-förhandlingarna om ny asylpolitik är Sverige redo att offra delar av den fria rörlighet mellan Schengenländerna. – Jag behärskat optimistisk, säger ansvarig minister Morgan Johansson om möjligheterna till en EU-kompromiss i flyktingpolitiken.

Sverige är redo att kompromissa om en ny europeisk flyktingpolitik så att länder bara ska behöva ta emot hälften av sin EU-kvot och i stället kompensera med pengar eller personal till gränsbevakning och flyktingarbete. Men det finns också delar som Sverige inte är beredda att släppa.

– Att vissa länder inte skulle behöva ta emot några [flyktingar] alls vid en krissituation, sade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till Europaportalen på fredagen. Han lägger till att ett annat viktigt krav som regeringen driver är att omfördelningen av asylsökande mellan EU-länder ska vara så obyråkratiskt som möjligt  och mer eller mindre automatisk under EU-kommissionens ledning  ”så att vi inte ska behöva fastna i ändlösa förhandlingar i rådet”.

Förslaget som EU-ländernas migrationsministrar ska diskutera i nästa vecka  är en modell där en så kallad solidaritetsmekanism spelar en avgörande roll. När enskilda länder tagit emot ett visst antal asylsökande ska övriga EU-länder rycka in och ta emot resten. Exempelvis skulle Sverige för två år sedan, om reglerna varit i kraft då, tagit emot knappt 47 000 asylsökningar i stället för de 156 00 ansökningar som lämnades in.

Huruvida EU slutligen kan komma överens under nästa månad som planerat är enligt Johansson upp till motståndsländerna. 2015 mitt under den största flyktingvågen i Europa sedan andra världskriget röstade Ungern, Tjeckien, Slovakien och Rumänien emot att flyktingar skulle omfördelas från Grekland och Italien till övriga EU-länder. Sedan dess har EU-debatten rasat om hur flyktingfrågan ska lösas.

– Hade du frågat mig för ett halvår sedan hade jag varit rätt pessimistisk nu är jag närmast behärskat optimistisk. Jag inser att allting fortfarande kan haverera men att det här ändå är en modell som borde få uppslutning av de allra flesta.

För att ytterligare öka trycket på de länder som vägrar ta emot asylsökande vill Sverige att EU ska kunna hålla inne med ekonomiska bidrag ur den gemensamma budgeten – en fråga som slutligen avgörs i nästa långtidsbudget som börjar gälla 2021. En annan påtryckning handlar om stoppa Schengensamarbete och dagens möjligheter för EU-medborgare att utan kontroll röra sig mellan medlemsländerna. Men detta är helt logiskt menar ministern.

– De länder som är emot solidaritetsmekanism är samtidigt väldigt angelägna att få tillbaka [den fri rörlighet mellan Schengenländerna]. Men då säger vi från vår sida att ni får inte tillbaka Schengen om vi inte får igenom en solidaritetsmekanism, säger  Morgan Johansson.