Tysklands kristdemokratiska förbundskansler Angela Merkel. Bilden är beskuren. Arkivbild.

Bild: IG BCE

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel om opålitligt USA: Européer måste ta sitt öde i egna händer

Efter helgens möten med Donald Trump anser Tysklands förbundskansler Angela Merkel att Europa måste sluta förlita sig på USA.

I förra veckan ägde två viktiga möten rum där USA:s president Donald Trump för första gången träffade en rad europeiska ledare, Natomötet i Bryssel och G7-mötet på Sicilien. Stämningen var enligt rapporter tryckt och Tysklands förbundskansler Angela Merkel gick så långt som att säga att Europa inte längre till fullo kan lita på USA.

– Tiden då vi kunde förlita oss helt på andra är delvis förbi. Det har jag upplevt under de senaste dagarna, sade Merkel inför medlemmar i hennes kristdemokratiska bayerska systerparti CSU på söndagen, rapporterar Tagesschau.

Hennes slutsats är att det behövs ett fördjupat EU-samarbete.

– Vi européer måste verkligen ta vårt öde i egna händer. Vi måste själva kämpa för vår framtid, vårt öde som européer, sade Merkel som tillade att Europa dock fortfarande måste ha goda relationer med USA, Storbritannien men även med Ryssland ”där det är möjligt”.

Efter G7-mötet pekade Merkel ut tre ämnen där USA hade svårt att enas med övriga länder i organisationen: flyktingar, internationell handel och klimatet.

– [En fråga] som är mycket svår för att inte säga mycket otillfredsställande är samlade diskussionen om klimatet. Här finns det en situation där sex – sju om man räknar in EU – är eniga, sade Merkel och syftade på att Trump inte ställt sig bakom det internationella klimatavtalet från Paris.

Amerikanska Washington Post tolkar Merkels uttalande som ett tydligt avståndstagande från Trump och USA.

”Detta är en enorm förändring i den politiska retoriken. Henne åsikt att USA inte längre är en pålitlig partner är ett direkt resultat av Trumps ord och handling”, heter det i en analys.

Även belgiska affärstidningen De Tijd ser en europeisk kursändring.

”Merkel är inte en dam som utesluter människor på förhand men hon är någon som inte vänder tillbaka så snart hon tagit ett beslut. Öltältet kan därför mycket väl vara en vändpunkt i de transatlantiska förhållanden”, skriver tidningen med hänvisning till att Merkels tal hölls i ett öltält i München.