Rysslands president Vladimir Putin och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kraftfull Macron markerade mot irriterad Putin

Trots stora motsättningar söker den ryske och franske presidenten nya sätt att närma sig varandra.

Frankrikes president Emmanuel Macron tog på måndagen emot sin ryske motsvarighet Vladimir Putin i Versailles utanför Paris. Macron beskrev mötet som ”extremt uppriktigt och direkt”.

I vårens franska presidentvalskampanj ställde sig Putin på Macrons motståndare, högerextremisten Marine Le Pens sida. Vid den efterföljande presskonferensen kritiserade Macron öppet rysk statskontrollerad medias inblandning i valkampanjen.

– När pressorgan sprider vanärande osanningar är de inte längre journalister, det är påtryckningsorgan. Russia Today och Sputnik var påtryckningsorgan under denna kampanj som vid ett flertal tillfällen skapade osanningar, sade Macron inför en synbart irriterad Putin.

Macron lyfte även frågan om homosexuellas rättigheter i den ryska delrepubliken Tjetjenien där under de senaste veckorna pågått gripanden och tortyr av homosexuella.

– President Putin har uppgett att han har vidtagit flera initiativ för HBTQ-personer i Tjetjenien med åtgärder som syftar till att fastställa hela sanningen i de lokala myndigheternas agerande och ta itu med de känsligaste ämnen, sade Macron.

Måndagens möte sammanföll med att Frankrike tog emot HBTQ-personer från Tjetjenien för att ge dem internationellt skydd.

Den franske presidenten yttrade sig även kritiskt om Syrien.

– Från vår sida finns det en tydlig gräns. All användning av kemiska vapen kommer att bli föremål för vedergällning och omedelbart svar, i var fall från Frankrike, sade Macron.

Under Macrons företrädare François Hollande var läget mellan Frankrike och Ryssland spänt. I höstas ställde Putin in ett möte med Hollande på grund av osämjan. Men Putin och Macron lovade trots motsättningarna att försöka återupprätta en relation.

– Vi delar har meningsskiljaktigheter men vi har åtminstone tagit upp dem, sade Macron.

De båda länderna ska försöka närma sig varandra genom gemensam terroristbekämpning.

– Den franske presidenten har föreslaget att sätta upp en arbetsgrupp så att experter kan träffas i Paris och Moskva, sade Putin.

De ska även återstarta samtalen om Ukraina. Redan i dag tisdag träffas de vice utrikesministrarna för Ryssland, Frankrike, Tyskland och Ukraina för att diskutera läget. Putin invände dock mot de sanktioner som EU har mot Ryssland och menade att de inte gör något för att ”ordna upp den ukrainska krisen”.