Hoppa till artikelns andra spalt.

Europa håller andan inför söndagens franska val

Inför det avgörande presidentvalet höjs europeiska röster till stöd för Emmanuel Macron.  

Många höga politiker från både Europa uttrycker sitt stöd för den liberale franske presidentkandidaten Emmanuel Macron inför söndagens avgörande valomgång.

”[Det franska presidentvalet] berör alla Europas invånare. Valet är tydligt för oss. En kandidat står som  partner för andra EU-länder. En kandidat som står för att stänga Frankrikes gränser mot resten av Europa”, skriver 13 tidigare europeiska ministrar däribland förre finansmarknadsminister Gunnar Lund (S) i The Guardian.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ställde sig i ett mycket ovanligt utspel tidigare bakom Macron i den första valomgången. Inför den andra har dock kommissionen valt att hålla en låg profil även om det är uppenbart vem man vill se som segrare.

Annons

I opinionsmätningarna har Macron haft ett stadigt övertag över högerextrema Marine Le Pen på runt 20 procentenheter. Le Pen anses inte ha stärkt sitt kort efter den första och enda TV-duell mellan de två som sändes i onsdags där Le Pen gick till aggressiv attack mot Macron. Många väljare, mellan 25 och 30 procent, har dock ännu inte bestämt sig hur de ska rösta eller om de alls ska rösta.

Valet följs på nära håll i de europeiska huvudstäderna. Exempelvis har den svenska regeringen tillsatt en särskild arbetsgrupp för att utreda och förbereda inför valutgången av presidentvalet. I Italien, där den nyvalde socialdemokratiske ledaren och tidigare premiärministern Matteo Renzi ser Macron som en tänkbar allierad om han kommer tillbaka till makten, talar man skämtsamt om ”pastavalet”. En lek med kandidaternas namn med referens till pastasorterna maccheroni och penne.

I morgon lördag avslutas kampanjandet och det första preliminära valresultatet på söndagen väntas komma klockan åtta på kvällen.

Macrons nya politiska rörelse En marche! har ännu inga ledamöter vare sig det franska parlamentet eller EU-parlamentet. I juni ska fransmännen rösta fram en ny nationalförsamling och då väntas Macrons parti enligt en opinionsundersökning ta betydligt fler platser än Front National.