Inga kvitton behöver visas upp för att EU-parlamentarikerna ska få 42 000 kronor varje månad. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-politiker spenderar miljarder utan redovisningskrav

En stor journalistisk granskning visar att många EU-parlamentariker inte använder sina omfattande ersättningar på rätt sätt.

Ett europeiskt journalistnätverk har bett alla EU-parlamentariker svara på hur de spenderar den månatliga ersättning om drygt 42 000 kronor som ska gå till bland annat kontor och underhåll. Men bara 133 av de nuvarande 748 ledamöterna har redovisat för hyran av kontor i sina hemländer, enligt nätverkets rapport.

I vissa fall uppgav ledamöterna att de hyrde en lokal av sitt eget parti vilket innebär att EU-pengarna går direkt in i partikassan. Närmare 250 ledamöter sade att de inte hade något kontor, vägrade uppge var det ligger eller att den uppgivna adressen inte kunde spåras. Andra stoppade ersättningen direkt i egna bankkonton. En del ledamöter vägrade helt svara på journalisternas frågor.

De 42 000 kronorna som ledamöterna automatiskt får utbetalade varje månad blir sammanlagt närmare 380 miljoner kronor per år i oredovisade utgifter. Det motsvarar nästan två miljarder kronor under en mandatperiod.

– Detta är vad som händer när EU-parlamentarikerna tillsammans spenderar [motsvarande 380 miljoner kronor] av skattebetalarnas pengar varje år utan att behöva tillhandahålla ett enda kvitto, sade Nicholas Aiossa på korruptionsgranskningsorganistionen Transparency Internationals EU-kontor i ett uttalande på onsdagen.

Ledamöterna har möjlighet att betala tillbaka pengar som inte används till sitt syfte – kontorshyra, kontorsmaterial, mobilabonnemang, datorer och så vidare. Men enligt EU-parlamentet har så få som mellan fem och tjugo ledamöter gjort det sedan 2010 för en total summa på mellan knappt en till sex miljoner kronor per år. Det motsvarar som högst 1,5 procent av de utbetalade ersättningarna.

– Denna ersättning har ett regelverk och är inte avsedd som en extralön, ett sätt att göra sig rikare eller subventionera nationella politiska partier på, sade Nicholas Aiossa.

Enligt EU-parlamentets regelverk får ledamöterna hyra kontor av sina partier så länge det sker till marknadspriser, men att granska att det går rätt till är omöjligt eftersom ersättningen inte behöver redovisas.

EU-parlamentet kräver ofta större öppenhet i EU-kommissionen och ministerrådet. Men när det gäller just dessa ersättningars redovisning säger man nej. Ledamöterna har minst två gånger avvisat idén på att utgifterna ska redovisas. I våras röstade EU-parlamentarikerna mot att offentliggöra hur de spenderar ersättningarna. För två år sedan ägde en liknande omröstning rum, även då sade en majoritet nej.

I slutet av 2015 gick journalisterna till EU-domstolen för att begära ut de redovisningar som finns för att se hur ledamöterna använder sina olika ersättningar. EU-parlamentet vägrar lämna ut dem med hänvisning till den personliga integriteten.

Europaportalen har i dag onsdag bett de svenska Europaparlamentarikerna att ange vad de använder ersättningen för allmänna utgifter till. Vi återkommer med en redogörelse för det.