EU-kommissionärer Marianne Thyssen och Pierre Moscovici.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Bara fyra EU-länder kvar på svarta listan

På några år har antalet EU-länder vars underskott kritiserats av EU-kommissionen minskat radikalt.

EU-kommissionen presenterade på måndagen sitt årliga vårgranskning av medlemsländernas ekonomier. I ett läge med relativt god ekonomisk utveckling i EU anser kommissionen att Portugal och Kroatien inte längre bryter mot unionens underskottsregler.

– [För Portugal] är detta extremt bra nyheter, sade EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici, en fransk socialdemokrat, och pekade på att Portugal hårdgranskats sedan 2009.

Förslaget att flytta Portugal och Kroatien från listan över länder med alltför stora underskott innebär att endast fyra medlemsländer kvarstår, en minskning från 24 år 2011.

Storbritannien, Grekland, Spanien och Frankrike befinner sig dock på listan och kommissionen varnar Rumänien för att landet är på väg mot att bryta mot budgetreglerna.

I måndagens vårpaket redovisade kommissionen även sina ekonomiska rekommendationer till medlemsländerna för i år och nästa. Fokus ligger bland annat på att öka investeringar, minska inkomstklyftor och livslångt lärande.

– Vi ber medlemsländerna att ägna större uppmärksamhet på den samhälleliga påverkan av deras reformer. I år är vår bedömning helt inriktad på att ta itu med ojämlikheten vad gäller inkomst, sade EU:s sysselsättningskommissionär, den belgiska kristdemokraten Marianne Thyssen.

För Sverige rekommenderar kommissionen, som många år tidigare, att den höga privata skuldsättningen bör tas i tu med. Kommissionen uppmanar även Sverige att införa ett skuldtak och höja fastighetsskatten.

Kommissionens förslag och rekommendationer ska nu diskuteras av medlemsländernas finansministrar.