Hoppa till artikelns andra spalt.

Franska valet en öppen fråga

Hälften av fransmännen har inte bestämt sig hur de ska rösta eller tänker inte rösta alls i söndagens presidentval. Sveriges EU-minister Ann Linde känner oro för valutgången.

Fyra av sammanlagt elva kandidater inför söndagens första omgång i det franska presidentvalet ligger inom den så kallade statistiska felmarginalen. Det innebär att alla har en statistisk möjlighet att gå vidare till nästa omgång, förutsatt att opinionsundersökningarna stämmer.

Men osäkerheten kring opinionsläget anses stort. Runt hälften av de tillfrågade svarar att de antingen inte vet hur de ska rösta eller att de inte alls avser gå till valurnorna på söndag. Runt tre av tio hade vid frågetillfället inte bestämt sig och ungefär en av fyra säger sig inte rösta. Vid tidigare presidentval har valdeltagandet i Frankrike legat runt 80 procent.

Annons

Liberalen Emmanuel Macron och nationalisten Marine Le Pen ligger i mätningarna bäst till att ta sig vidare till den avgörande omgången.

EU-minister Ann Linde (S) vill för Europaportalen inte uppge vilken av kandidaterna hon stödjer men är oroad för konsekvenserna om Marine Le Pen vinner slutomgången.

– Jag känner oro för att Marie Le Pen vinner det franska valet. Marine Le Pen vill ju lämna EU. Om presidenten i ett stort land inte tycker att man ska vara med i EU får det självklart stora konsekvenser, sade Linde till Europaportalen på fredagen.

I morgon lördag avslutas allt kampanjande och inga opinionsundersökningar publiceras. På söndagen ligger det ett embargo på fransk media för att publicera resultaten till klockan åtta på kvällen. De två kandidater som får flest röster går vidare till den avgörande omgången 7 maj.