Mittenpolitikern Emmanuel Macron fick flest röster i presidentvalets första omgång. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-frågans ytterligheter möts i fransk slutstrid

EU-vännen Emmanuel Macron och EU-fientliga Marine Le Pen möts i den andra och avgörande omgången om den franska presidentposten.

De franska opinionsmätningarna fick i det stora hela rätt i söndagens första omgång i presidentvalet. Favorittippade mittenpolitikern Emmanuel Macron går tillsammans med högerextrema Marine Le Pen vidare till andra och avgörande omgång om två veckor.

Efter att det stått klart att det är de två som gör upp har två sonderingar genomförts och i båda har Macron en klar ledning på mellan 62 och 64 procent av rösterna. Valets trea och femma, kristdemokraten François Fillon och socialdemokraten Benoît Hamon, har både uppmanat sina följare att rösta på Macron.

Euron steg efter valresultatet kraftigt mot dollarn och yenen och i flera europeiska huvudstäder andas man ut.

– Naturligtvis är jag glad. Jag är säker på att han blir ny fransk president. Han blir en häftig fantastisk president, sade den tyske socialdemokratiske utrikesministern Sigmar Gabriel, som arbetat nära Macron i många EU-frågor, rapporterar Süddeutsche Zeitung.

Också förbundskansler Angela Merkels talesperson Steffen Seibert välkomnade resultatet.

”Bra att Emmanuel Macron rönte framgång med sin linje för ett starkt EU och social marknadsekonomi. Lycka till under de nästa två veckorna”, twittrade Seibert.

I ett oväntat utspel har även EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker grattat Macron. Det är troligtvis första gången det sker att kommissionen ställer sig bakom en kandidat i ett nationellt val.

Annons

– Det är den kandidat som representerar de värderingar som [Juncker] själv fört sin kampanj på. Det var ett val mellan ett försvar av det som EU förkroppsligar och alternativet som har som mål att förstöra EU. Det var inget svårt val, sade EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas på måndagen.

Utrikesminister Margot Wallström (S) håller med.

"Jag gratulerar Emmanuel Macron till att ha gått vidare till andra omgången. Regeringen tror på samarbete grundat på demokratiska värderingar, ett starkt EU, frihandel och öppna, toleranta samhällen", skriver Wallström i en kommentar, rapportera Ekot.

Macron var den enda av de främsta kandidaterna att driva en tydlig EU-vänlig linje. I sitt program har han en fempunktslista med frågor han vill fokusera på. Han vill dessutom stärka den ”europeiska identiteten” genom större utbyten mellan medlemsländerna och ha en delvis gemensam kandidatlista inför EU-valet.

Marine Le Pen å andra sidan förespråkar att Frankrike lämnar EU.

”Förhandlingar kommer att påbörjas med våra europeiska partner följt av en folkomröstning om vårt medlemskap i EU. Målet är få ett europeiskt projekt som respekterar Frankrikes oberoende, den nationella suveräniteten och som tjänar folkets intressen”, heter det i hennes program.

Hon vill även att Frankrike lämnar Schengen, ”upprättar en sann patriotiskt ekonomi och befriar sig från de europeiska tvången” och ersätter alla EU-flaggor på offentliga byggnader med franska. Frankrike ska åter bli ett ”stort land i världen”.

I juni ska fransmännen välja parlament. I dagsläget har Nationella fronten två av de 577 ledamöterna i nationalförsamlingen, Emmanuel Macrons rörelse inga.