Hoppa till artikelns andra spalt.

Invandringen större än EU-frågan i nederländskt val

28 partier konkurrerar om att få en plats i parlamentet i nästa veckas nederländska val.

På onsdag i nästa vecka ska nederländarna som första EU-land detta “supervalsår” rösta fram ett nytt parlament. Senare går turen till bland andra , fransmän och tyskar .

I Nederländerna har nationalistiska Frihetsparti länge legat högst i opinionsmätningarna men liksom vid tidigare parlamentsval ser de ut att tappa inför valdagen. Störst ser liberala regeringspartiet VVD under premiärminister Mark Rutte ut att bli.

Det andra regeringspartiet, socialdemokratiska PvdA, har rasat i opinionen sedan förra parlamentsvalet 2012 då partiet blev näst störst – i dag slåss man för en bättre plats bland övriga småpartier.

Den nederländska ekonomin går bra och arbetslösheten är låg, den stora frågan är istället invandring och integration. Premiärminister Mark Rutte har i en rad utspel lagt sig närmare Frihetspartiets retorik. Men inget av de stora partierna har öppnat för ett samarbete med Frihetspartiet.

Europaportalens sammanställning visar att det finns ett betydande stöd för nederländskt EU-medlemskap bland de sju största partierna och att bara två av dem, Frihetspartiet och vänsterpartistiska SP, vill antingen lämna EU eller helt förändra samarbetet. Tillsammans har de två partierna drygt 24 procent i väljaropinionen.

Annons

28 partier utan spärr

Väljarna har hela 28 partier att rösta på och på grund av att det inte finns någon spärr för att komma in i parlamentet kan det bli trångt. Om opinionen står sig kommer 13 partier att sitta i nästa församling, två fler än i dag.

Med oro för rysk inblandning i valet kommer alla röster att räknas för hand vilket gör att det officiella resultatet presenteras förs 21 mars.

När valet är klart utser parlamentet en ”informatör” som får i uppdrag att sondera terrängen för en ny regeringsbildning. Nederländsk politisk har länge karaktäriseras av breda uppgörelser och koalitionsregeringar som ofta tar lång tid att få fram, den längsta förhandlingen varade i 204 dagar.