Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kritiska partier stärkta efter nederländskt val

Proeuropeiska partier backar men är fortfarande i majoritet efter det nederländska parlamentsvalet.

Trots att det liberala regeringspartiet VVD backade jämfört med förra parlamentsvalet 2012 blev partiet störst vid onsdagens nederländska val. Samtidigt gick fyra av de fem andra proeuropeiska partierna fram och har tillsammans 97 av de 150 mandaten i parlamentets underhus.

En stor ökning stod de tydligt proeuropeiska socialliberala D66 och miljöpartistiska GroenLinks för som nästan fördubblade sin representation.

Men även det EU-fientliga nationalistiska Frihetspartiet ökade, från 15 till 20 mandat. Men partiet har tillsammans med det nya nationalistiska FvD bara stöd av knappt 15 procent av nederländarna.

Minskat stöd för proeuropeiska partier

Jämfört med valet 2012 har stödet för de proeuropeiska partierna dock minskat till fördel för EU-kritiska eller EU-fientliga. Enligt Europaportalens sammanställning har de proeuropeiska partiernas mandat minskat från 108 till 97, motsvarande knappt 65 procent av platserna i det nederländska underhuset.

Valets stora förlorare blev det socialdemokratiska och proeuropeiska regeringspartiet PvdA som tappade 29 mandat, närmare 20 procentenheter.

Europeisk glädje

Trots de proeuropeiska partiernas tillbakagång dras i flera europeiska huvudstäder en lättnadens suck över att EU-fientliga partier inte fick större inflytande än tidigare befarat. Utrikesminister Margot Wallström (S) gratulerar Rutte till resultatet.

Annons

–Valresultatet visar att det nederländska folket har valt bort populismen och i stället röstat för ett inkluderande och öppet samhälle. Sverige och Nederländerna verkar båda för öppenhet, mänskliga rättigheter och ett starkt Europa, sade Wallström i ett uttalande.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkels inflytelserike kanslichef Peter Altmeier, tar i när han på nederländska twittrar:

”Nederländerna, å Nederländerna du är en mästare. Vi älskar Nederländerna för ha gjort detta. Grattis till det utmärkta resultatet.”

Även från Frankrikes president François Hollande och och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kommer på morgonen uttalanden om att populisterna förlorat.

– Detta är en röst för Europa och mot extremister. Resultatet i detta val kommer att bli en inspiration för många, sade EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas vid lunchtid.

Kan ta tid att bilda regering

Premiärminister Rutte från VVD tror att förhandlingarna om att bilda en ny regering kan ta tid.

– Det kan mycket väl bli en komplicerad regeringsbildning. Partierna kommer sitta tillsammans i ett antal veckor, sade Rutte till Radio 538.

När valresultatet är klart utser parlamentet en ”informatör” som får i uppdrag att sondera terrängen för en ny regeringsbildning. Nederländsk politisk har länge karaktäriseras av breda uppgörelser och koalitionsregeringar som ofta tar lång tid att få fram, den längsta förhandlingen varade i 204 dagar.

Onsdagens val hade det högsta valdeltagandet, drygt 80 procent, på närmare 30 år.