EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionen tillbakavisar: Kritiker saknar alternativ

EU-kommissionen försvarar flyktingavtalet med Turkiet och uppmanar kritikerna komma med bättre lösningar som räddar liv.

I lördags var det ett år sedan som EU och Turkiet slöt ett avtal för att stoppa de migranter som tog sig från landet till Grekland och vidare till andra EU-länder som Tyskland och Sverige.

– EU-Turkietavtalet var ett startskott för förändring som gjorde det möjligt för oss att bryta smugglares grymma affärsmodell som utnyttjade mänskligt lidande och sätta människors liv på spel, sade EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas på måndagen.

Enligt EU-kommissionen är avtalet lyckat på flera punkter. Antalet migranter som tagit sig till Grekland via Turkiet har minskat med 97 procent under det år som gått sedan avtalet började gälla jämfört med året dessförinnan. Samtidigt har antalet drunknade migranter minskat från 1 145 till 80.

Kritik från Turkiet, EU-politiker och organisationer

Avtalet har dock sedan sin tillkomst återkommande hotats från turkisk sida som påtryckning i olika politiska utspel. Så sent som i förra veckan hotade president Recep Tayyip Erdoğan att avbryta det.

Även från EU-håll kommer krav på att avtalet bör avbrytas. En grupp EU-parlamentariker från de socialdemokratiska, miljöpartistiska, liberala och vänsterpartistiska partigrupperna upprepade i förra veckan att avtalet måste skrotas.

– Turkietavtalet är ett avtal som EU-länderna slöt med Erdoğan och Erdoğan har utnyttjat det för att minska nivån på kritik som han får från EU-länderna för brott mot mänskliga rättigheter, sade den tyska miljöpartistiska EU-parlamentarikern Ska Keller som även pekade EU:s ansvar för flyktingar läggs på Turkiet.

Att EU på detta sätt flyttar sitt flyktingansvar till Turkiet  kritiseras även i en rapport, som bland andra Oxfam står bakom: Där varnas EU för att göra avtalet till en modell för liknande uppgörelser med andra länder. För närvarande pågår diskussioner med Libyen.

”Att [ingå fler sådan avtal] riskerar att sätta en farlig praxis för resten av världen”, heter det i rapporten som menar att rätten att söka internationellt skydd i EU står på spel. Det som presenterats som en tillfällig lösning kan mycket väl bli en permanent modell menar rapportförfattarna.

EU-kommissionen slår tillbaka mot kritiken

– Vi hör många röster som kritiserar avtalet men vi hör ingen komma med praktiska lösningar som skulle ha räddat lika många liv, sade kommissionstalesperson Margaritis Schinas.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har tröttnat på de turkiska hoten.

– Turkiet kommer inte att avbryta detta avtal. Jag har växt ifrån de här hoten, sade Juncker till Bild på söndagen.