EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Uppgiven Juncker: Jag kandiderar inte igen

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ser ingen framtid på sin post och befarar att brexit kommer att splittra unionen.

I en intervju med tyska public service-radio Deutschlandfunk på söndagen meddelade EU-kommissionens ordförande, kristdemokraten Jean-Claude Juncker, att han inte kommer kandidera till en ny mandatperiod när den nuvarande löper ut 2019.

– Jag hade i början av mitt mandat föreställt mig att jag skulle kunna arbeta konstruktivt […] så att människor återfick förtroendet för Europa. Och nu är jag upptagen med, flera timmar per dag, att planera ett medlemslands utträde. Det är ingen framtidsuppgift. Det kommer inte att bli någon ny [valkampanj] eftersom jag inte kommer att ställa upp igen, sade Juncker.

Befarar på splittring

Juncker sade sig även vara orolig för att sammanhållningen mellan EU-länderna riskerar att brista när förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur unionen inleds.

– [Britterna klarar] utan större ansträngning splittra de andra 27 medlemsländerna [genom att] lova land A ditten, land B datten och land C något annat, sade Juncker.

Även tidigare kommissionsordförande har oftast bara suttit en mandatperiod.