EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Juncker vill tvinga fram politiskt ansvar

EU-kommissionen har tröttnat på att medlemsländerna velar i vissa beslut.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kritiserade i höstas medlemsländerna för att undvika ansvar när kontroversiella beslut ska tas. Genom att lägga ned sina röster tvingar medlemsländernas regeringar enligt reglerna EU-kommissionen att ta beslut – beslut som medlemsländerna sedan kan kritisera.

– Det är inte rätt att kommissionen tvingas ta ett beslut […] när EU-länderna inte kan enas [i vissa frågor], sade Juncker under sitt linjetal i september i fjol.

Det är ett fåtal, kontroversiella frågor som medlemsländerna lämpar över ansvaret på kommissionen. De mest omdebatterade rör bland annat godkännande av genmodifierade grödor, ogräsmedlet glyfosat och test av bilars utsläpp. Under 2015 och 2016 rörde det sig om 17 olika beslut.

Kommittéer röstar

Besluten det handlar om tas i kommittéer bestående av företrädare för medlemsländernas regeringar. Det är tillvägagångssättet i dessa kommittéer som kommissionen önskar ändra på.

I sitt förslag vill kommissionen att endast ja- och nej-röster i de så kallade omprövningskommittéerna räknas. Kommissionen ska kunna skicka tillbaka frågor till kommittén så att medlemsländernas berörda ministrar tvingas fatta ett beslut.

Kommissionen vill även att de i dag hemliga röstresultaten i omprövningskommittén offentliggörs.

Förslaget skickas nu till EU-parlamentet och medlemsländerna som måste enas för att det ska bli verklighet.