Det franska presidentvalet i vår blir också ett val om EU:s framtid. Presidentkandidaten Marine Le Pen för Nationella fronten vill ha en folkomröstning om EU.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Frankrike väljer EU-väg

Beroende på vem fransmännen väljer till ny president i vår kan det få stora konsekvenser för EU-samarbetet. Alla kandidater har omfattande planer för unionen.

Tillsammans med Tyskland anses Frankrike vara EU:s viktigaste medlemsland. I vår går fransmännen till valurnorna för att rösta fram landets nästa president. Europaportalen har gått igenom de fem i nuläget främsta kandidaternas valprogram för EU.

Våga drömma om Europa
Den mest proeuropeiska kandidaten är Emmanuel Macron, tidigare ekonomiminister i socialdemokratiska presidenten François Hollandes regeringen, som nu för en oberoende mittenpolitik.

– Inför globaliseringens risker kan bara Europa skydda oss. Vi måste åter våga drömma om Europa, det är vår chans, sade Macron i december, enligt Le Monde.

Macron vill ha en större integration – mer samarbete – för de länder som vill. Detta ska ske genom en gemensam budget för euroländerna, en europeisk försvarsfond, i slutet av året påbörja arbetet med ett nytt EU-fördrag.

EU-motståndets främste kandidat
I andra änden finns nationalistiska Marine Le Pen på yttersta högerkanten som i sina 144 förpliktelser målar upp ett ”Frexit”.

”Förhandlingar kommer att påbörjas med våra europeiska partner följt av en folkomröstning om vårt medlemskap i EU. Målet är få ett europeiskt projekt som respekterar Frankrikes oberoende, den nationella suveräniteten och som tjänar folkets intressen”, heter det i programmet.

Hon vill även att Frankrike lämnar Schengen, ”upprättar en sann patriotiskt ekonomi och befriar sig från de europeiska tvången” och ersätter alla EU-flaggor på offentliga byggnader med franska. Frankrike ska åter bli ett ”stort land i världen”.

Europa måste fokusera
Högerkandidaten François Fillon har en utförlig vision av hur han vill att EU-samarbetet ska se ut. Han vill att EU ska göra mindre och vill inte öppna EU-fördraget.

Annons

”Europa måste koncentrera sina handlingar på några väl definierade områden och låta nationalstaterna styra sig som de vill”, skriver han och vill att Frankrike ska ”återta förstaplatsen” och övertyga de andra medlemsländerna om vikten att skapa ett respektabelt EU.

Fillons sex punkter

Fillon pekar ut sex saker som EU bör fokusera på:

1. Ett EU som kontrollerar sina gränser och immigration
2. Ett EU som kontrollerar sitt försvar och säkerhet
3. Stärka euron genom bland annat skapa en politisk styrning bestående av euroländernas stats- och regeringschefer.
4. Bättre skydda medlemsländernas handelsintressen. Slopa TTIP.
5. Minska EU-kommissionens inflytande genom att bland annat begränsa dess rätt att förslå lagar till bara ett fåtal områden.
6. Skapa ett innovativt och kunskapsbaserat EU.

Nytt politiskt S-kontrakt
Socialdemokraternas kandidat Benoît Hamon driver en tydlig vänsterpolitik i EU-frågor.

”Jag föreslår ett nytt politiskt kontrakt för Europa som rör framsteg i ett europeiskt försvar, en stor investeringsplan för en ekologisk övergång för att sätta stopp för nedskärningspolitik”, skriver Hamon.

Han vill bland annat skriva av euroländernas statsskulder som tillkommit efter finanskrisen 2008, lägga stabilitetspakten på is, skrota handelsavtalen Ceta och TTIP, införa en minimilön på minst 60 procent av medianlönen, se till att alla medlemsländer tar emot asylsökanden och samordna skatter.

Död EU-dröm
Längre ut på vänsterkanten finns Jean-Luc Mélenchon som i dag fredag väntas offentliggöra sin kandidatur.

– Våra drömmars Europa är dött. Vi måste lämna EU-fördraget som tvingar oss att föra en åtstramningspolitik utan statlig inblandning och offentliga investeringar, har han tidigare sagt.

EU-parlamentarikern Mélenchon väntas bland annat vilja att EU-kommissionens granskning av medlemsländernas budgetar ska avbrytas, Europeiska centralbankens oberoende dras tillbaka, devalvera euron och införa en ”solidarisk protektionism”.

De flesta opinionsundersökningarna pekar på att Marine Le Pen vinner första omgången i april. Näst störst stöd skulle i dagsläget Macron eller Fillon få. Båda dessa skulle dock, om sonderingarna är korrekta, slå Le Pen i den avgörande omgången i maj med en klar marginal.