Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Damberg till lämnande britter: Det kommer kosta

Näringsminister Mikael Damberg anser att Storbritannien måste betala för att lämna EU men han vill inte att Sveriges medlemsavgift ska bli högre för att täcka upp när den brittiska medlemsavgiften upphör.

Den svenska regeringen driver inför de kommande utträdesförhandlingarna med Storbritannien att landet måste betala till EU-budgeten när det lämnar.

– Om man inte är medlem i klubben kan man inte åtnjuta klubbens fördelar. Så det kommer kosta Storbritannien att lämna EU, sade närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) till nyhetsbyrån Bloomberg.

Enligt beräkningar väntas Storbritannien behöva betala motsvarande 570 miljarder kronor när landet lämnar EU. Det rör sig om pengar som landet tidigare åtagit sig att betala till den sjuåriga EU-budgeten när den förhandlades fram för fyra år sedan.

Österrikes förbundskansler Christian Kern sade i förra veckan som första stats- och regeringschef i EU att det är den summan som gäller.

Damberg menar att Sverige har en röd linje i förhandlingarna när EU-budgeten förlorar inkomsterna från den brittiska medlemsavgiften.

– Vi vill inte se att Sverige ska behöva betala mer till EU. Man måste liksom justera ekonomin i EU och det är en röd linje som vi arbetar rätt hårt för, sade Damberg.