Europarådets parlamentariska församling i Strasbourg håller plenarmöte. Arkivbild.

Bild: Council of Europe/Ellen Wuibaux

Hoppa till artikelns andra spalt.

Allvarliga anklagelser om kaviardiplomati

De baltisknordiska delegationerna i Europarådet kräver åtgärder efter anklagelser om röstköp.

Europarådets parlamentariska församling består av ledamöter från de 47 medlemsländers nationella parlament. Den övervakar bland annat mänskliga rättigheter och den demokratiska utvecklingen i Europa.

I en rapport från tankesmedjan European Stability Initiative, ESI, kommer allvarliga anklagelser om att flera ledamöter i församlingen låtit sig mutas.  

– Det handlar om försök från framför allt azerbajdzjansk sida att köpa stöd i församlingen för att […] hindra att omröstningar i församlingen går emot Azerbajdzjans statsledning, säger Tobias Billström (M), vice talman i riksdagen och vice ordförande i den svenska delegationen till Europarådets parlamentariska församling, till Europaportalen.

Politiska fångar i Azerbajdzjan

Rapporten lyfter fram på en omröstning i 2013 där flera ledamöter i församlingen tagit emot mutor form av bland annat kaviar, dyra mattor, juveler och pengar för att rösta mot en resolution om politiska fångar i Azerbajdzjan. Omröstningen handlade om en definition av politiska fångar.

Flera ledamöter i församlingen som ska ha tagit emot mutor pekas ut med namn. I centrum står italienaren Luca Volontè som ska ha övertygat andra ledamöter från bland annat Spanien, Polen, Frankrike och Storbritannien att rösta ned rapporten. Församlingens nuvarande ordförande, spanjoren Pedro Agramunt, är en av dem som nämns.

Enligt tankesmedjan har resultatet av att resolutionen röstades ned lett till att flera framstående azerbajdzjanska mänskligarättighetsaktivister fängslats, bland dem den kända journalisten Chadidzja Ismajilova. Det beräknas finnas över hundra politiska fångar i Azerbajdzjan i dag.

Tobias Billström, en av de sex ordinarie svenska delegaterna i församlingen, anser att anklagelserna är allvarliga.

– Det här är helt och hållet oacceptabelt. Om det har förekommit att ledamöter har sålt sina röster för pengar, kaviarburkar och andra typer av förmåner har man i mitt tycke begått ett brott inte bara mot eventuella stadgemässiga frågor utan även mot själva kärnan i vad Europarådet ska stå för, säger han.

Fler krav på utredning

I ett brev skickat i veckan till ordföranden och styrelsen för Europarådets parlamentariska församling kräver de baltisknordiska delegationerna att anklagelserna i rapporten utreds av en oberoende aktör.

”Som den viktigaste organisationen för mänskliga rättigheter i Europa […] får det inte finnas någon tvekan om att församlingen har nolltolerans mot korruption”, heter det i brevet som Europaportalen läst. De schweiziska, nederländska och belgiska delegationerna har skickat liknande skrivningar.

Även antikorruptionsorganisationen Transparency International kräver en utredning. Enligt organisationens årliga sammanställning över uppfattad korruption tillhör Azerbajdzjan de allra korruptaste länderna i Europa. Samtidigt rankas landet som det minst demokratiska i Europa.

Mutverksamheten av ledamöter ska ha pågått sedan 2001 då Azerbajdzjan blev medlem i Europarådet. 2012 publicerade ESI en rapport där landet pekades ut för att försöka styra röstresultaten med mutor. Men rapporten ska ha mötts med tystnad från officiellt håll.

– Vissa av oss skrattade. Det fanns en känsla då att vi kunde köpa allt, ska en högt uppsatt azerbajdzjansk diplomat ha sagt till ESI.