Förslaget på en europeisk åklagare kom 2013 och kommissionen hoppades då att den skulle vara på plats 2015.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige säger nej till europeisk åklagare

Sverige vill inte att EU skaffar sig en egen åklagarmyndighet för att bekämpa bedrägerier med EU-pengar. Den behövs inte menar inrikesminister Anders Ygeman.

På fredagen beslutade riksdagens EU-nämnd på regeringens förslag att säga nej till förslaget att EU ska inrätta en europeisk åklagarmyndighet för att bland annat bekämpa missbruk av EU:s budget.

– De svenska myndigheterna är väldigt tydliga med att [en europeisk åklagarmyndighet] inte ger tillräcklig stor nytta för de pengar som det kostar, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till Europaportalen.

Det tillhör ovanligheterna att Sverige röstar emot ett EU-förslag. Förslaget som har diskuterats under lång tid har på Sveriges begäran ändrats på flera punkter men det är ändå inte tillräckligt menar inrikesministern.

– Den svenska förhandlingslinjen har varit väldigt positiv så den åklagarmyndighet som vi nu ser är en betydligt bättre version än den vi såg för ett par år sedan. Men inte tillräckligt för att Sverige ska vara beredd att ställa sig bakom, säger Ygeman.

Vad är det som saknas?

– Mervärdet. Det är en stor och kostsam organisation som inte ger tillräckligt tillbaka. [Bedrägeribrott med EU-pengar] utreds i Sverige på ett förträffligt sätt i dag. Det är bättre att förstärka arbetet inom Eurojust än att bygga upp en ny åklagarkammare, säger Anders Ygeman som tror att förslaget ändå kan bli av i de EU-länder som väljer att gå vidare med förslaget i ett så kallat fördjupat samarbete.

Även det nederländska parlamentet har sagt nej till förslaget.

Enhällighet

Det krävs att alla EU-länder ställer sig bakom förslaget och godkänns av EU-parlamentet för att det ska bli verklighet.