Statsminister Stefan Löfven (S) utfrågas av journalister efter möte med riksdagens EU-nämnd. Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Löfven: Britterna får inte plocka russinen ur kakan

Statsminister Stefan Löfven varnar för “oerhört komplexa” brexitförhandlingar och för att stänga EU:s förhandlingsdörr för Turkiet.

I samband med torsdagens EU-toppmöte i Bryssel ska medlemsländernas stats- och regeringschefer för först gången formellt diskutera brexit. De ska bland annat ta upp praktiska frågor om hur utträdesförhandlingarna ska ske.

Statsminister Stefan Löfven (S) redogjorde på onsdagen i riksdagens EU-nämnd för regeringens utgångspunkter inför förhandlingarna.

– Vi vill se ett så bra förhållande med Storbritannien som möjligt. För det andra, och det kanske allra viktigaste, vill vi fortsatt ha ett sammanhållet och väl fungerande EU. Vi kan därför inte tillåta att Storbritannien får ett avtal där de kan plocka russinen ur kakan. För det tredje vill vi hålla nere den svenska EU-avgiften, sade Löfven.

Han varnade för att den stundande förhandlingarna kommer bli ”oerhört komplexa” men att de inte får ”krama ur all energi ur EU”.

Inte stänga dörren till Turkiet

Även migrationsfrågan står på dagordningen och EU:s flyktingavtal med Turkiet ska avhandlas.

Några riksdagsledamöter krävde att EU:s medlemskapsförhandlingar med Turkiet avbryts, något som Österrike i veckan krävt.

Men statsminister Stefan Löfven (S) menade under onsdagens EU-nämndsmöte att det vore ogenomtänkt.

– Det är inte vägen nu att stänga dörren, sade Löfven och pekade på risken att vissa EU-länder vägrar återuppta förhandlingarna om de väl läggs på is.

Löfven menade dock att utvecklingen i Turkiet går åt fel håll och att det ”finns en gräns”.

Sätta press på EU-länder

Flera ledamöter efterfrågade vad länder som Sverige kan göra för att sätta press på de medlemsländer som vägrar ta emot flyktingar. Löfven sade att sanktionsmöjligheterna i dag är små men att man utreder sätt att i framtiden kunna utöva tryck på länder som inte följer fattade beslut. Det kan handla om att stoppa EU-bidrag eller ”ifrågasätta Schengen”.

På mötet ska även försvarsfrågor diskuteras. EU-kommissionen vill bland annat sätta upp en fond för gemensamma försvarsinvesteringar mellan de medlemsländer som vill. Löfven var öppen för ett sådant samarbete.

– En fond bör bli till nytta också för svensk del. Vi behöver också forska och utveckla vårt eget försvar, sade Löfven som räknade med att säkerhets- och försvarsfrågor kommer spela en större roll i EU-sammanhang.

– Jag bedömer att deras betydelse kommer att öka på den europeiska horisonten framöver, sade Stefan Löfven.