Beppe Grillo leder den italienska populistiska Femstjärnerörelsen som vill ha bort premiärminister Matteo Renzi från makten. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Populister på frammarsch inför helgens viktiga omröstningar

I slutet av veckan går två EU-länder till omröstningar som kan få konsekvenser för unionen.

På söndag folkomröstar italienarna om en förändring av landets författning som ska göra det lättare att styra landet genom att minska makten hos senaten i parlamentet.

Italiens socialdemokratiske premiärminister Matteo Renzi har lovat att avgå om det blir ett nej i omröstningen. Och opinionsundersökningarna pekar mot en övervikt för nejsidan. Andelen osäkra är dock runt en fjärdedel av de tillfrågade.

Annons

Populistiska Femstjärnerörelsen, som är landets näst största parti i opinionen, uppmanar att rösta nej för att tvinga bort Renzi från makten. I italiensk media cirkulerar rykten om att Renzi redan innan folkomröstningen kan hoppa av i syfte att minska motståndarnas incitament att rösta nej för att få bort honom.

Flera bedömare oroas även av vad ett nej kan få för andra följder. Italienska banker sitter på motsvarande 3,5 biljoner kronor i dåliga lån. En sondering bland drygt tusen investerare publicerad på tisdagen av Reuters bedömer att risken att Italien lämnar euroområdet inom det närmaste året är en på fem. Det är en högsta noteringen sedan sonderingen började i juni 2012.

Samma dag går österrikarna till vallokalerna för att utse en ny president. Landets författningsdomstol beslutade i juli att det mycket jämna presidentvalet i maj måste göras om på grund av oegentligheter vid rösträkningen. De grönas kandidat Alexander Van der Bellen vann med 31 000 rösters marginal mot högerpopulistiska FPÖ:s kandidat Norbert Hofer. FPÖ har tidigare krävt att Österrike bör lämna EU, även om Hofer tonat ned kravet .

Opinionsundersökningar visar på jämnt skägg mellan de två kandidaterna.