Ungerns nationalkonservative premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Motgång för Orbán: Ingen grundlagsändring

Den ungerske premiärministern Viktor Orbáns lyckades inte driva genom förändringar i grundlagen för att stoppa flyktingar.

Det ungerska parlamentet röstade på tisdagen om ett förslag på revidering av landets författning. Bland förändringarna fanns det löfte som premiärminister Viktor Orbán gav efter den ogiltigförklarade folkomröstningen i början av oktober då 98 procent av de röstande ungrarna sade nej till att ta emot asylsökande via EU:s omfördelningssystem. Han lovade att resultatet, trots att omröstningen inte nådde upp till det erforderliga valdeltagandet på 50 procent, skulle skrivas in i författningen.

I förslaget till revidering stå att ”Ingen utländsk befolkning kan placeras i Ungern”.

Men vid tisdagens omröstning fattades det två ledamöter för att den nationalkonservativa regeringens förslag skulle nå upp till kravet på minst två tredjedelars majoritet, rapporterar AP

Det högerextrema partiet Jobbik stödde inte som väntat regeringens linje. De hade innan omröstningen krävt att  upplägget där rika utlänningar kan köpa sig ett uppehållstillstånd i Ungern skulle skrotas för att rösta ja till författningsändringarna. Men Orbán gick enligt AFP inte med på kravet med motiveringen att regeringen inte låter sig utpressas.

Om grundlagsförslaget gått igenom hade det varit den sjunde ändring i Ungern på fem år, enligt The Budapest Beacon