EU:s grannskapskommissionär Johannes Hahn, en österrikisk kristdemokrat.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Krav att avbryta turkiska medlemskapsförhandlingar

Från både EU-parlamentet och EU-kommissionen hörs krav på att förhandlingarna om ett turkiskt medlemskap ska läggas på is. Samtidigt hotar president Erdoğan avbryta flyktingavtalet med EU.

EU-kommissionen presenterade på onsdagen sin årliga utvidgningsrapport för de länder som vill gå med i unionen. Den österrikiske grannskapskommissionären Johannes Hahn är alltmer skeptisk till att fortsätta medlemskapsförhandlingarna med Turkiet.

– Det rör sig sannerligen inte i en europeisk riktning. Turkiet är ett kandidatland och det innebär att de måste acceptera att vi ställer högre krav. Om de inte vill acceptera det måste de ta konsekvenserna. Man kan inte förhandla om demokrati, rättsväsendets oberoende och pressfriheten, sade Hahn till Reuters.

Turkiet och EU
Turkiet är sedan 1999 kandidatland till EU med i dagsläget har bara 16 av de 35 förhandlingskapitlen öppnats och endast ett är färdigförhandlat.  Själva förhandlingarna har pågått sedan 2005.

De har dock gått långsamt av fler anledningar. Dels har Turkiet av inrikespolitiska skäl inte genomfört nödvändiga lagändringar och demokratiska reformer, dels har EU och enskilda EU-länder, som en reaktion en ökad skepsis mot Turkiet, blockerat över hälften av förhandlingskapitlen. 

I EU-parlamentet kräver den socialdemokratiska S&D-gruppen, den gröna gruppen och liberala Alde att förhandlingarna läggs på is. 

– Rapporten drar förödande slutsatser om demokratiläget i Turkiet. VI måste därför avsluta anslutningsförhandlingarna med Turkiet och ersätta dem med en ny och positiva agenda, sade den tyske liberale EU-parlamentarikern Alexander Lambsdorff i ett uttalande.

Sedan den misslyckade statskuppen i juli har fler än 100 000 domare, poliser, lärare och soldater förlorat sina jobb. Samtidigt har minst hundra journalister spärrats in och runt 165 medier stängts ned. Det talas även om att dödsstraffet ska återinföras i landet, något som många EU-ledare tidigare har sagt är en röd linje för fortsatta medlemskapssamtalen.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan kräver svar från EU.

– Ogenerat och utan skam säger de att EU-förhandlingarna med Turkiet måste omprövas. Se så, ompröva det så snart som möjligt. Men när ni gjort det, tveka inte längre utan ta ert slutliga besked, sade Erdoğan strax innan rapporten släpptes, rapporterar FAZ.

Han hotade med att avsluta flyktingavtalet med EU som sedan i mars kraftigt har minskat antalet migranter som tagit sig till EU-länderna via Turkiet.

– Om förhandlingarna skulle sluta och de öppnar portarna, var skulle då ske med de tre miljoner flyktingarna [som befinner sig i Turkiet]? Det är deras problem. Det är därför de inte kan ta ett beslut, sade Erdoğan, enligt Financial Times.