EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström i samtal med Belgiens handelsminister Didier Reynders under tisdagens möte.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Oklara krav håller EU på sträckbänken

Europas blickar vänder sig mot det lilla vallonska parlamentet i Namur där fransktalande belgiska regionalpolitiker pressar EU på garantier i handelspolitiken.

Trots intensiva förhandlingar går det vallonska parlamentet inte med på att godkänna EU:s handelsavtal med Kanada.

På torsdag i nästa vecka är det tänkt att EU:s handelsavtal med Kanada ska skrivas under vid ett toppmöte mellan de båda parterna. Men för att göra det måste en rad nationella och regionala parlament ge sitt godkännande. I fredags röstade det vallonska parlamentet nej till avtalet.

Det innebär att Belgien inte kan godkänna avtalet. Intensiva förhandlingar har förts mellan den vallonske ledaren och socialdemokraten Paul Magnette, Belgiens handelsminister Didier Reynders och EU-kommissionen sedan i söndags för att hitta en lösning.

I dag tisdag träffades medlemsländernas handelsministrar i Luxemburg för att diskutera frågan.

– Efter dagens rådsmöte är alla medlemsländer förutom ett med gällande innehållet. Men samråd pågår i Belgein för att finna en lösning, sade Peter Žiga, socialdemokratisk ekonomiminister i Slovakien som ledde mötet.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström (L), som också deltog, satte fredag i samband med EU-toppmötet mellan medlemsländernas stats- och regeringschefer som tidsfrist för att kunna enas.

– Det ser ut som att ett slutligt beslut, om det blir något, kommer tas av Europeiska rådet, sade Malmström.

Enligt Sveriges handelsminister Ann Linde (S) är det oklart vad exakt det vallonska parlamentet kräver för att kunna godkänna avtalet som hon beskriver som det bästa i EU:s historia.

Annons

– Det är lite svårt att veta exakt vad det är som behövs för att det vallonska parlamentet ska vara nöjda. Det verkar vara mer en allmän frustration med handelsavtal och globalisering som sådant. Och då är det ju svårare att åtgärda, sade Linde innan mötet.

Både Linde och Malmström målade upp en dyster bild om EU-länderna inte lyckas komma överens.

– Det skulle innebära en mycket svår situation. Om vi inte kan underteckna ett mycket bra avtal med ett Kanada […] kommer resten av världen fråga sig om Europa är en pålitlig partner. Det kommer att få konsekvenser för vår handelspolitik, sade Malmström.

Den belgiske handelsministern Didier Reynders räknade med att enighet kan nås inom kort.

– Jag hoppas att vi når en lösning innan toppmötet på torsdag och fredag, sade Reynders och syftade på EU:s oktobertoppmöte i Bryssel.

Kommissionen försöker stilla det vallonska parlamentets Ceta-oro med en juridiskt bindande så kallad tolkningsförklaring som lyfter fram bland annat att standarder inte kommer att sänkas och att löntagares rättigheter inte hotas.

Paul Magnette, Valloniens ministerpresident, sade till belgiska RTL att han ”vill vara konstruktiv”.

– Om vi hörsammas, om de sätter ribban högre och om de skyddar våra samhälls- och miljö standarder och våra jordbrukare kommer vi med säkerhet att kunna säga att vi hittat en lösning, sade Magnette.

Förutom Belgien har även Rumänien och Bulgarien tidigare hotat med att inte skriva under avtalet om de båda länderna inte får viseringsfrihet till Kanada vilket övriga EU-länder har. Denna fråga väntas dock kunna lösas inom kort.

Om inte någon lösning hittas innan nästa veckas Kanadatoppmöte väntas det helt ställas in.