Hoppa till artikelns andra spalt.

Försvagad regeringskoalition håller greppet om tysk opinion

Inför nästa års parlamentsval har förbundskansler Angela Merkels stora regeringskoalition fortfarande majoriteten tyskar på sin sida.

Om knappt ett år, exakt datum är ännu inte fastställt, ska tyskarna välja ny förbundsdag. Enligt en opinionsundersökning i Stern skulle den kristdemokratiska unionen CDU/CSU få 34 procent av rösterna. Det är dock ett  lägre resultat än i förra valet 2013 då partierna fick drygt 41 procent av rösterna.

Annons

Socialdemokratiska SPD skulle få 22 procent och på tredje plats kommer högerpopulistiska AfD med 12 procent.

Tidigare i veckan träffades representanter för de tyska socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet för att sondera terrängen för en möjlig koalition, skriver Handelsblatt. Men om opinionen står sig har de tre partierna ingen möjlighet att bilda en koalitionsregering, tillsammans skulle de få 42 procent av rösterna.

På individnivå är Merkel betydligt populärare än CDU/CSU där 46 procent av de tillfrågade vill se henne fortsätta som förbundskansler. Den i nuläget främste utmanaren är socialdemokraternas ledare Sigmar Gabriel som endast 16 procent vill se som nästa förbundskansler.