Kanadas liberale premiärminister har ställt in torsdagens Brysselresa men kan snart få beställa en ny biljett. Bilden är beskuren. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ceta-lösning funnen

De belgiska parterna har enats om en lösning för handelsavtalet med Kanada. Kompromissen måste dock godkännas i regionparlamenten.

De belgiska ledarna har vid lunchtid på torsdagen brytit dödläget om frihandelsavtalet Ceta med Kanada.

Företrädare för de belgiska regionparlamenten samt den federala regeringen återupptog på torsdagsförmiddagen förhandlingarna om en lösning på blockeringen av EU:s handelsavtal med Kanada.

Kompromissen som nåtts ska enligt Le Soir nu skickas för snart godkännande i regionparlamenten och till medlemsländernas EU-ambassadörer för överseende. 

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk välkomnar beskedet men väntar med att boka in ett nytt toppmöte med den kanadensiske premiärministern.

Annons

"Jag är glad över de goda nyhetern från [Belgiens] premiärminister Charles Michel. Först när alla förfaranden är på plats så att EU kan underteckna Ceta kommer jag att kontakta [Kanadas] premiärminister Justin Trudeau", twittrade Tusk.

I kompromissen ingår bland annat att Belgien ska låta EU-domstolen granska huruvida det nya investeringsskyddet ICS är förenligt med EU-rätt.

Det stod tidigare under dagen klart att torsdagens toppmötet mellan EU och Kanada för skriva under handelsavtalet, som förhandlades klart i slutet av 2014, ställs in.

– Kanada är fortfarande berett att underteckna detta viktiga avtal när Europa är redo, sade Alex Lawrence, talesperson hos den kanadensiska handelsministern Chrystia Freeland, rapporterar Reuters.

Inget nytt datum för ett eventuellt toppmöte mellan Kanada och EU är satt, men i spekulationerna nämns redan nu på lördag som en möjlighet.