Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ändring i ungersk grundlag drivs fram trots ogiltig folkomröstning

Ännu en gång vill ungerska regeringen ändra landets grundlagar för att skriva in resultatet från den ogiltiga folkomröstningen om asylsökande.

På måndagen skickade Ungerns nationalkonservativa regering under premiärminister Viktor Orbán in sitt förslag på revidering av landets grundlag.

Det är sjunde gången på fem år det sker enligt, The Budapest Beacon. Bland förändringarna märks det löfte som Orbán gav efter den ogiltiga folkomröstningen i början av oktober. Han sade då att utfallet att 98 procent av de röstande ungrarna sade nej till att ta emot asylsökande ska skrivas in i författningen. Detta trots att omröstningen inte nådde upp till det erforderliga valdeltagandet på 50 procent.

I förslaget till revidering stå att ”Ingen utländsk befolkning kan placeras i Ungern”.

Regeringen vill även att det ska stå att ”[…] försvaret av vår konstitutionella vi-identitet som är rotad i vår historiska författning är statens grundläggande ansvar” och att det är ”varje statlig institutions ansvar att försvara Ungerns konstitutionella identitet”.

Flera organisationer och bedömare menar att Unger går i en auktoritär riktning. I förra veckan stängdes landets största dagstidning, den oppositionella vänstertidningen Népszabadság, ned. Tidningen hade veckan innan köpts av företaget Mediaworks som anses stå Viktor Orbán nära och nedläggningen motiverades med stora förluster för tidningen.

Men kritiker och journalister på tidningen menar att det är försök att ytterligare tysta oppositionella röster.

– Kommissionen känner till och är oroad för nedstängningen av den ungerska tidningen Népszabadság. Frågo, sade EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas på måndagen.

Nedstängningen fick de fyra parlamentsledamöterna i det ungerska oppositionspartiet, socialliberala Demokratiska koalitionen, att ta beslutet att på obestämd tid bojkotta det ungerska parlamentet och inte delta i dess möten.