Flyktingläger utanför Szeged i södra Ungern. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ungern anklagas för systematisk brutalitet

Inför söndagens ungerska folkomröstning om flyktingmottagande riktas skarp kritik mot hur landet behandlar asylsökande.

En ny rapport från Amnesty visar att tusentals personer på flykt, även barn, utsätts för systematiskt våld och kränkningar av mänskliga rättigheter av ungerska myndigheter.

– En förfärlig behandling och komplicerade asylförfaranden är ett cyniskt knep för att avskräcka asylsökande från Ungerns alltmer militariserade gränser, säger John Dalhuisen, Amnestys Europachef.

Bland annat ska asylsökande ha slagits, sparkats och jagats av hundar och spärras in i veckor utan anledning.

Organisationen kritiserar i skarpa ordalag landets nationalkonservative premiärminister Viktor Orbán och menar att han styr landet med rädsla.

– Hans försök att medvetet hindra flyktingar och migranter att nå Ungern har medföljts av alltmer oroande mönster av attacker på dem och de internationella garantier som finns för att skydda dem, sade Dalhuisen.

Den ungerska regeringens talesperson Zoltán Kovács försvarar dock bygget av ett stängsel som uppges ha kostat motsvarande närmare tre miljarder kronor.

– Vi gillar inte murar men vi måste skydda oss. Inte bara mot migranter utan likaledes mot terrorism och vår kulturs upplösning, sade Kovács i en intervju med italienska La Stampa på fredagen.

Premiärminister Orbán är den största kritikern mot EU-ländernas gemensamma  beslut för ett år sedan att omfördela flyktingar från Grekland och Italien. Enligt beslutet ska Ungern ta emot knappt 1 300 flyktingar. Men den ungerska regeringen har vägrat och även dragit beslutet inför domstol. Orbán har dessutom utlyst en folkomröstning om huruvida landet ska ta emot flyktingar utan det nationella parlamentets godkännande som äger rum på söndag. Folkomröstningen kan dock inte ändra EU-beslutet i sig utan är en politisk markering från den ungerska regeringen.

Inför omröstningen har regeringen skickat ut en pamflett till invånarna där man varnar för flyktingar och att de ”måste stoppa Bryssel”. Enligt opinionsundersökningar väntas minst två tredjedelar gå på regeringens linje att säga nej till att ta emot de några tusen flyktingar per år det väntas handla om. För att folkomröstningen ska bli giltig krävs ett val deltagande på minst 50 procent.

Under fjolåret beviljade Ungern enligt Eurostat asyl till drygt 500 personer som sökte för första gången. I Sverige beviljades under samma period drygt 32 000 ansökningar.

Även den svenska regeringen har länge varit mycket kritisk till Ungerns vägran att ta emot flyktingar. De fem nordiska migrationsministrarna uppmanar i ett brev till EU-kommissionen ”att agera raskt och vidta nödvändiga åtgärder för att överföringar till Ungern i enlighet med Dublinförordningen kan återupptas så fort som möjligt”.

Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn vädrade häromveckan sin frustration över Ungern och pratade i en intervju om att kasta ut landet ur EU.