Finansminister Magdalena Andersson (S) vill inte ersätta den brittiska EU-avgiften med höjda medlemsavgifter för de länder som är kvar i unionen. Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige vill inte betala för brexit

EU får ett stort hål i budgeten när britterna lämnar unionen. 

Enligt beräkningar som det nederländska public serviceföretaget NOS tagit fram väntas nettoförlusten av att britterna lämnar EU vara 13 miljarder euro motsvarande drygt 120 miljarder kronor per år. Frågan är hur det ska ersättas i EU-budgeten.

Antingen kan länderna dela på förlusten och höja sina medlemsavgifter i motsvarande grad. För Sverige kan det röra sig om två procent av beloppet cirka 2,5 miljard kronor i extra EU-avgift. Eller så får EU dra ner på utgifterna. En tredje väg vore en blandning av båda varianterna.

För svensk del är det spara och omfördela som gäller.  

– Sveriges ingång i förhandlingarna kommer naturligtvis vara att man behöver anpassa och minska omfånget på EU-budgeten så att de andra ländernas EU-avgifter inte ska påverkas, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i ett uttalande till Europaportalen på fredagen.