Slovakiens premiärminister Robert Fico i samtal med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk vid fredagens toppmöte i Bratislava.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

”Smärtsamt utträde väntar britterna”

EU-ordförandelandet Slovakien menar att brexit kommer att bli mycket svårt för britterna och hotar lägga in veto i förhandlingarna om ett nytt avtal med Storbritannien.

Socialdemokraten Robert Fico, premiärminister för Slovakien som för närvarande innehar det roterade ordförandeskapet i EU, menar att det brittiska utträdet ur EU bli ”smärtsamt”.

– Det kommer att bli mycket svårt för Storbritannien, mycket svårt, sade Robert Fico i en intervju med Financial Times.

Han menar att EU har överhanden inför förhandlingarna eftersom unionen vet vad den vill och den brittiska regeringen ”bluffar” när den säger att allt kommer att bli bra.

– Vi är tålmodiga. Vi klarar oss bra eftersom vi vet vad vi vill. Frågan är huruvida britterna vet vad de vill. Handlar det om att vara oförberedd? Eller taktik? Jag tycker att det verkar som oförbereddhet. De är fortfarande i chock, sade Fico .

Till nyhetsbyrån Reuters hotade Fico med veto i förhandlingarna där alla medlemsländer måste vara överens.

– [Visegraländerna] kommer att vara kompromisslösa. Såvida vi känner att de personer [från EU-länder som bor och arbetar i Storbritannien] inte garanteras likabehandling kommer vi att lägga veto mot ett avtal mellan EU och Storbritannien, sade Fico till Reuters och syftade på de fyra Visegradländerna Slovakien, Tjeckien Polen och Ungern.

Efter fredagens EU-toppmöte sade även Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att den brittiska premiärministern Theresa May sagt till honom att Storbritannien start kommer att inleda utträdesförhandlingarna genom att aktivera artikel 50.

– Det är rätt troligt att de kommer att vara redo under möjligen januari eller februari nästa år, sade Tusk.

En talesperson för den brittiska regeringen avvisade dock att May under samtalet med Tusk uttryckligen skulle ha nämnt januari eller februari.

Liksom Fico är Tusk dock på det klara med att förhandlingarna kommer bli tuffa.

– Förhandlingarna måste leda till ett resultat där det är tydligt att det är värt att vara medlem i EU. Det finns fler fördelar än nackdelar med att vara medlem, sade Tusk.