EU-kommissionens förste vice ordförande, den nederländske socialdemokraten Frans Timmermans.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Öppenhet ska återfå tillit till EU

Alla lobbyister som vill träffa EU-politiker måste registrera sig.

EU-kommissionen presenterade på onsdagen ett nytt förslag som ska öka insynen och öppenheten.

– Förslagen vi kommer med handlar om att återfå tilliten för alla EU-institutioner. Vi måste tillsammans reflektera över hur vi kan vinna tillbaka invånarnas förtroende, sade EU-kommissionär Frans Timmermans.

Förslaget går ut på att alla lobbyister som vill träffa högt uppsatta politiker och tjänstemän i EU måste registrera sig.

– Allmänheten har rätt att veta vem som försöker påverka EU:s lagstiftning. Vårt förslag är enkelt: inga möten med beslutsfattare utan att ha anmält sig till registret. Där kan alla se vem som bedriver lobbyverksamhet, vilka intressen de företräder och hur mycket pengar de satsar.

I dag har EU-kommissionen och EU-parlamentet frivillig registrering av lobbyister men vill med förslaget få med ministerrådet där medlemsländerna är representerande på en obligatorisk lobbiystlista. Även alla möten med lobbyister ska bokföras.

– De som inte håller sig till spelreglerna riskerar att avstängas från möten med EU-institutioner eller helt tas bort från registret.

Förslaget välkomnas i EU-parlamentet som länge drivit på för att framför allt få med sig ministerrådet som är den EU-institution som har minst insyn.

– Ett obligatoriskt system som täcker alla EU-institutioner är en lägre motsedd reform, sade den franska socialdemokratiska EU-parlamentarikern Sylvie Guillaume som ansvarar för parlamentets öppenhetsregister i ett uttalande.

Öppenhetsorganisationen Transparency International, TI, menar dock i en kommentar att förslaget är ”blygt” och bara innehåller ”kosmetiska förändringar”, dock utan att peka på var förslaget brister. Enligt TI kommer motståndet mot större öppenhet främst från parlamentet och ministerrådet. När organisationen i fjol rankade 19 EU-länder och de tre EU-institutionerna efter lobbyistregler hamnade kommissionen tvåa efter Slovenien, parlamentet på en åttonde plats och ministerrådet tredje sist.

Förslaget ska nu behandlas av EU-parlamentet och medlemsländerna.